AFP or licensors

Labour schaart zich achter tweede referendum. Of toch niet?

De Britse oppositiepartij Labour laat voor het eerst de mogelijkheid van een tweede referendum open om uit de brexit-impasse te geraken. Een zorgvuldig geformuleerd amendement op de plannen van de regering-May zou het Lagerhuis toelaten die optie te kiezen. Maar niet alle Labour-parlementsleden willen met zoveel woorden gezegd hebben dat Labour een nieuw referendum steunt.

Nadat haar brexit-plan vorige week weggestemd was door het Britse parlement, kwam premier Theresa May maandag met wat een 'plan B' had moeten zijn. Ze verklaarde dat de gesprekken met haar eigen Tories en met de andere partijen doorgaan in een poging een parlementaire meerderheid te vinden voor een oplossing die in de eerste plaats vermijdt dat er na de brexit een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland. Een tweede referendum blijft ze uitsluiten.

Labour-leider Jeremy Corbyn weigert nog steeds te onderhandelen met May en diende maandagavond een amendement in op de brexit-motie die volgende week dinsdag hoe dan ook ter stemming zal voorliggen in het parlement. In het amendement van Corbyn staat dat de regering het parlement moet vragen te kiezen tussen Labours brexit-plan en de organisatie van een "volksraadpleging" over een tekst die door een meerderheid van de parlementsleden wordt gesteund.

Het zorgvuldig geformuleerd amendement probeert de twee kampen binnen Labour te verzoenen. Voorzitter Corbyn en zijn medestanders blijven sceptisch over een tweede referendum, maar Keir Starmer, de brexit-schaduwminister van Labour, is helemaal voor. "Ons amendement zal de parlementsleden de kans geven te stemmen over verschillende opties om deze brexit-impasse te beëindigen en de chaos van een 'no deal' te vermijden", zegt Corbyn. "Het is de hoogste tijd dat het alternatieve brexit-plan van Labour op de voorgrond wordt gebracht, terwijl tegelijk alle opties open worden gehouden, ook die van een volksraadpleging."

Corbyns medestanders haasten zich echter te zeggen dat Labour met het amendement geen oproep voor een tweede referendum lanceert. Voorlopig blijft de officiële lijn van de grootste oppositiepartij dat het Verenigd Koninkrijk naar een permanente douane-unie met de EU en nauwe aansluiting bij de Europese interne markt moet streven.

Amendementen

Er werden sinds maandagavond al verschillende amendementen ingediend op brexit-motie. Een andere tekst die in het oog springt, is die van Yvette Cooper (Labour) en Nick Boles (Tories). Zij proberen over de partijgrenzen heen een consensus te smeden die ertoe kan leiden dat de brexit-datum wordt uitgesteld. Cooper en Boles willen premier May tot 26 februari de tijd geven om voldoende steun te vinden voor haar (aangepaste) brexit-akkoord. Slaagt ze daar niet in, dan moet het parlement volgens hen de kans krijgen te kiezen voor een verlenging van de artikel 50-procedure. De 27 Europese lidstaten zouden daar wel nog mee moeten instemmen en zeiden tot nu altijd dat ze een verlenging maar kunnen toestaan als de Britten een duidelijk plan hebben. Als uitstel van de brexit alleen maar zou leiden tot meer intra-Britse discussies, lijken ze niet geneigd te zullen toehappen.

Intussen heeft de Europese Commissie voor het eerst toegegeven dat een brexit zonder akkoord zal leiden tot de invoering van grenscontroles op het Ierse eiland. Dat is "vrij duidelijk", zei woordvoerder Margaritis Schinas dinsdagmiddag. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney reageerde meteen dat Schinas' opmerking "het feit reflecteert dat de Commissie zich moet concentreren op het beschermen van de integriteit van de interne markt en de douane-unie". Premier Leo Varadkar voegde er in het parlement aan toe dat er in het geval van een 'no deal' hoe dan ook over een mechanisme zal moeten worden onderhandeld dat grenscontroles vermijdt. De door velen in Londen verfoeide 'backstop' is dan niet veraf, zei hij.

Meest gelezen