Video player inladen...

Man die autopsierapporten slachtoffers 22 maart gestolen zou hebben, vrijgelaten

De 27-jarige man die opgepakt werd omdat hij de autopsierapporten van de slachtoffers van 22 maart uit het Brusselse parketgebouw gestolen zou hebben, is door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling vrijgelaten. 

Illias K. , een teruggekeerde Syriëstrijder, ontkent elke betrokkenheid bij de feiten, maar werd door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld. De raadkamer had eerder wel zijn aanhouding bevestigd maar hij ging daartegen in beroep. 

De diefstal vond op donderdag 3 januari plaats in het Portalisgebouw. Een persoon drong daar op de benedenverdieping van het bureau van een wetsarts binnen en ging ervandoor met een aantal spullen, waaronder een harde schijf met een volledige back-up van de computer van de wetsarts. Daarbij zaten ook verschillende verslagen van medische onderzoeken en autopsierapporten met betrekking tot verschillende lopende gerechtelijke onderzoeken, waaronder de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016.

 Het Brusselse parket werd een dag later op de hoogte gesteld van de diefstal en nog dezelfde dag kon een verdachte opgepakt worden, de teruggekeerde Syriëstrijder Iliass K. . Die moest op de dag van de diefstal in het Portalisgebouw zijn omdat hij voor de probatiecommissie moest verschijnen. Volgens politionele bronnen zou de man opgespoord zijn op basis van het signaal van een gsm die bij de diefstal gestolen was. Illiass K. ontkent elke betrokkenheid bij de feiten, maar werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Iliass K. trok in december 2012 naar Syrië maar keerde al in juni 2013 naar België terug, nadat een vijandige kogel hem een klaplong en een gebroken bovenarm had bezorgd. In een telefoongesprek op 3 mei 2013 getuigde hij bovendien hoe hij in Syrië een man had onthoofd. Hij werd in 2016 veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan de helft met uitstel, voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Voor de beweerde onthoofding werd hij toen niet vervolgd, het onderzoek naar die feiten loopt nog. 

Bekijk hieronder beelden uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen