AFP or licensors

Britse premier Theresa May: "Uitstel van de brexit lost niets op"

In Groot-Brittannië heeft premier Theresa May aan het Britse parlement gezegd dat een "uitstel van de brexit de situatie niet zal oplossen". May reageerde daarmee op de uitspraak van Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn. Hij had de premier verweten dat ze "een gesloten geest" heeft ten aanzien van andere brexit-scenario's. 

Labour-leider Corbyn stelt als mogelijk scenario een permanente douane-unie voor met de Europese Unie, dat wil zeggen dat er geen douanecontroles zijn. Maar May viel tijdens het vragenuurtje op haar beurt Corbyn aan en zei dat hij weigerde om met haar samen te zitten en geen idee heeft wat zijn eigen voorstel allemaal inhoudt. Waarop Corbyn voort kibbelde: "De deur naar haar kantoor staat misschien open, maar haar geest vanbinnen is volledig gesloten".

De deur naar haar kantoor staat misschien open, maar haar geest vanbinnen is volledig gesloten

Jeremy Corbyn

Intussen brengen verschillende parlementsleden alternatieven aan voor de deal die met de EU werd gesloten. Een van die alternatieven zou een uitstel zijn van de datum waarop de EU verlaten moet worden, namelijk 29 maart. Toch blijft May volhouden dat "de enige manier om een "no deal-brexit" uit te sluiten, akkoord te gaan is met haar overeenkomst". 

In de wandelgangen van het parlement is te horen dat "iedereen een deal wil". Maar dat vooral de backstop, dus de harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland, voor velen een groot struikelblok blijft.

Brexit-onderhandelaar voor de Europese Unie Michel Barnier heeft gezegd dat het niet alleen over deze grens gaat. "De backstop is niet de centrale kwestie in deze onderhandelingen, het debat gaat over de vorm van de toekomstige relatie nadat ze de EU hebben verlaten", reageerde Barnier. "We werken samen met de Britse regering. Dingen zouden nu snel kunnen gaan", zei hij zelfs.  

(Lees voort onder de foto.)

Jeremy Corbyn
AFP or licensors

"Uitstel is de meest waarschijnlijke optie"

Voormalig minister van Financiën en tijdens het referendum een fervent voorstander om bij de EU te blijven George Osborne had eerder gezegd dat uitstel de "meest waarschijnlijke" optie is. De man is momenteel hoofdredacteur van de Londense krant Evening Standard en volgens hem is een "no deal"-scenario hetzelfde als "een pistool tegen het hoofd van de Britse economie houden." En hij vergeleek het scenario met Russische roulette.

Een "no deal"-scenario is hetzelfde als een pistool tegen het hoofd van de Britse economie houden

George Osborne

"Russische roulette is een spel dat je nooit mag spelen, omdat er een kans van een op de zes bestaat dat je de kogel krijgt." Osborne werd ontslagen door May toen zij premier werd na het referendum. Volgens Osborne heeft zijn opvolger Philip Hammond het "verstandig aangepakt" en aan bedrijven gezegd dat een "no-deal"-scenario geen optie was. "Nu moeten we het nog horen van onze premier", aldus Osborne. 

(Lees voort onder de foto.)

George Osborne

Akkoord 27 lidstaten

Als er een uitstel wordt gevraagd door de Britten zouden ook de andere 27 lidstaten nog akkoord moeten gaan met het verschuiven van de datum. Al ziet het ernaar uit dat een uitstelscenario voor de Britse premier May voorlopig geen optie is. 

Meest gelezen