Copyright The Associated Press 2018

Michael Cohen, ex-advocaat van Donald Trump, stelt getuigenis in Congres uit na "bedreigingen"

Michael Cohen, de ex-advocaat van Donald Trump, stelt zijn getuigenis in het Congres van 7 februari uit. Dat meldt zijn adviseur, die zegt dat hij "dreigementen" van de Amerikaanse president heeft ontvangen.

"Aanhoudende dreigementen van Trump aan het adres van de familie van Cohen": dat draagt adviseur Lanny Davis aan als reden waarom Michael Cohen op 7 februari dan toch niet in het Congres zal getuigen over zijn samenwerking met de Amerikaanse president.

Cohen was vroeger de persoonlijke advocaat van Trump.  Enkele maanden geleden gaf hij toe dat hij hem had geholpen met illegale activiteiten tijdens zijn kiescampagne en beloofde hij onderzoekers zijn volledige medewerking.

In december werd hij veroordeeld tot 3 jaar cel, onder meer wegens betaling van zwijggeld aan twee vrouwen tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Hij werd onder meer beschuldigd van valse verklaringen, financieel gesjoemel en illegale campagnefinanciering. Normaal moet hij zich op 6 maart bij de gevangenis melden.

"Rat"

Vorige maand noemde Trump Cohen nog een "rat" in een tweet. In een recent interview met Fox News suggereerde de president bovendien dat hij bezwarende informatie over de schoonvader van Cohen had. 

"Er werd vuurwerk verwacht van de publieke hoorzitting van Cohen in het Congres", zegt correspondent Björn Soenens van VRT NWS. "Volgens ingewijden heeft Cohen geen klacht bij de politie ingediend over de uitspraken van Trump. Cohen zal getuigen op een gepast tijdstip, zegt zijn advocaat. Nu gaan zijn gezin en zijn veiligheid voor."

Meest gelezen