Mussen krijgen "luxueuze loft" in Merchtem

Gepensioneerd meubelmaker Pierre Van der Stappen (61), heeft 105 mussenkasten gemaakt. Met de mussenkasten wil Natuurpunt de mussenpopulatie weer opkrikken.

Het vrolijke 'getsjilp' van mussen, vroeger een vogelsoort die veel voorkwam in onze regio, klinkt almaar minder luid in de Merchtemse tuinen. "En dat vinden veel mensen jammer", zegt voorzitter Alain De Cré van Natuurpunt Merchtem. "Dat het niet goed gaat met de huismus heeft verschillende oorzaken. Er is het gebrek aan geschikt voedsel, maar er zijn ook te weinig schuilplaatsen voor de mus."

Kieskeurig

Natuurpunt ging aankloppen bij gepensioneerd meubelmaker Pierre Van der Stappen (61). Hij knutselde  een huis voor de mussen: 'mussenloften'. Van der Stappen: "Een huismus nestelt zich niet in om het even welk nestkastje. Het is een kieskeurige vogel. Daarom zijn de nestkasten aangepast. We haalden de mosterd bij Vogelbescherming Vlaanderen.

De mussenloften bestaan uit een broedgedeelte (de slaapkamer) en een uitkijkplatform (het terras). Het terras wordt van de slaapkamer gescheiden door een tussenwand. Via een kleine opening kunnen de mussen heel gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere. Vanaf het terras kunnen ze in alle rust de omgeving afspeuren en kunnen ze veilig vertrekken uit het zicht van roofdieren."

Per drie

Natuurpunt raadt aan om de mussenloften per drie te kopen: "Een kolonie kan variëren van enkele tot tientallen paren. Een kolonie die uit meer dan vijf koppels bestaat, heeft bovendien meer kansen om te overleven. Daarom is het aangeraden om op een bepaalde locatie telkens meerdere kasten op te hangen.

Als er maar één broedplaats voorhanden is, zal de kans zo goed als onbestaande zijn dat huismussen er zich zullen vestigen. Om die reden zoekt Natuurpunt mensen die minstens drie mussenloften naast elkaar willen hangen", vertelt Jean-Pierre Franchoo, bestuurslid van Natuurpunt. Drie mussenloften kosten samen vijftien euro

Meest gelezen