N-VA Limburg stelt kandidaten federale en Vlaamse verkiezingen voor

Vandaag heeft de Limburgse afdeling van de N-VA de kandidaten voorgesteld waarmee ze op 26 mei naar de kiezer trekt. Het was al duidelijk dat Zuhal Demir de Kamerlijst trekt en dat Steven Vandeput de Vlaamse lijst aanvoert. “We mikken op zetelbehoud,” zegt Vandeput. En daarvoor doet de partij beroep op enkele nieuwe namen.

Op 26 mei trekken we met zijn allen weer naar de stembus voor de federale en Vlaamse verkiezingen. Zuhal Demir en Steven Vandeput zijn dé namen van de N-VA in Limburg. Ze voeren respectievelijk de kamerlijst en de Vlaamse lijst aan. “Met deze lijst kunnen we onze taak volbrengen,” zegt Vandeput. “Dat is het behoud van vijf zetels in de kamer en vijf in het Vlaamse parlement.”

“Ik blijf burgemeester van Hasselt”

Vandeput zegt met klem dat hij de Hasseltse kiezers niet in de kou laat staan en dus de komende zes jaar burgemeester van Hasselt zal blijven. Maar hij vindt het ook nodig om zijn stem te laten horen in het Vlaams Parlement. “Het is net voor de Hasseltse kiezers dat ik naar het Vlaamse parlement wil gaan”, zegt hij. “Op het Vlaamse niveau liggen alle beslissingen over bijvoorbeeld infrastructuur en De Lijn. Ik wil de stem van mijn stad en mijn provincie zijn in dat parlement.”

Nieuwe namen

De partij doet ook beroep op een aantal nieuwe namen. Zo krijgt Frieda Gijbels, lokaal actief in Oudsbergen, een belangrijke plaats op de kamerlijst. Ook de eerste opvolger op die lijst, Joy Donné, is een belangrijke schakel. “Hij heeft jarenlang op verschillende kabinetten gewerkt,” zegt Demir. “Hij heeft een groot netwerk en dat is belangrijk als we grote Limburgse dossiers willen oplossen in Brussel.”

Miet Vandersteegen was al politiek actief achter de schermen en wordt nu naar voren geschoven op de Vlaamse lijst. Ook Katja Verheyen, lokaal actief als schepen in Bree, krijgt een prominente plaats op die lijst.

Belangrijke thema’s

Het is nog te vroeg om het over inhoud te hebben, toch schuift de partij een aantal belangrijke thema’s naar voor, waaronder mobiliteit. “Het kan niet zijn dat je vanuit Genk bijna twee uur onderweg bent met de trein om in Brussel te geraken”, zegt Demir. “Maar ook de Noord-Zuid verbinding is heel belangrijk.”

Ook meer jobs naar Limburg halen én onderwijs zijn belangrijke speerpunten. “Als dochter van een mijnwerker vind ik dat we werk moeten maken van taal. Er zijn te veel jongeren met een taalachterstand”, besluit Demir.

Meest gelezen