Video player inladen...

Sneeuwbuien trokken vanmorgen opnieuw over ons land, oppassen voor gladde wegen

Het heeft vanmorgen opnieuw gesneeuwd in ons land, vooral in het westen en het centrum. "De sneeuwbuien blijven ons achtervolgen tot de middag", zegt weerman Frank Deboosere. Kijk dus goed uit voor gladde wegen. 

Het heeft opnieuw gesneeuwd in ons land, op sommige plaatsen ligt er tot 10 centimeter sneeuw. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen en in het centrum van het land zijn er vanmorgen sneeuwvlokken uit de lucht gevallen. 

Lees verder onder de video.

Video player inladen...

"De sneeuwbuien blijven ons achtervolgen tot de middag", vertelt weerman Frank Deboosere. "In de namiddag zou het meestal droog, maar zwaarbewolkt zijn."

Problemen op de weg

Tot 14 uur geldt code geel op de weg. Dat betekent dat er verkeersmoeilijkheden kunnen zijn door de ophoping van verse sneeuw en/of lokale ijzelplekken. Pas dus goed op voor gladde wegen. 

En er waren wel wat problemen op de weg deze ochtend. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen veroorzaakte de sneeuw hinder in de ochtendspits. Journalist Joppe Matyn staat in het West-Vlaamse Oostkamp en verwoordt het als volgt: "De sneeuw geeft mooie feeërieke taferelen langs de weg, maar óp de weg is het minder feeëriek."

De sneeuw geeft mooie feeërieke taferelen langs de weg, maar óp de weg is het minder feeëriek

Joppe Matyn in Oostkamp

Hetzelfde geluid klonk bij onze verkeersexpert Hajo Beeckman: "In Oost- en West-Vlaanderen waren er vaak maar één of twee rijstroken op de snelwegen vrij en dat heeft tot vertragingen geleid. Zeker op de E403 en in de regio Kortrijk. Er waren ook flink wat moeilijkheden op de kleinere wegen, vooral in Zuid-West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen."

Door de gladde wegen gebeurden er ook ongevallen. In Heestert, in West-Vlaanderen slipte een terreinwagen door de sneeuw en kwam terecht in de gevel van een huis. Zowel de bestuurder als de bewoner kwamen er met de schrik vanaf. De brandweer moest de gevel van het huis stutten. 

Lees verder onder de foto.

Alles over de weersvooruitzichten vindt u in onze weerpagina. Benieuwd waar er problemen zijn op de weg? Kijk dan even op onze verkeerspagina

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

2.000 ton strooizout gestrooid

Vannacht zijn ook de strooiwagens massaal uitgereden. "We hebben zo'n 2.000 ton strooizout gebruikt en we hebben ook sneeuw moeten ruimen, omdat de sneeuw blijven vallen is", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Toch konden niet alle wegen sneeuwvrij gemaakt worden. Op verschillende snelwegen was de linkerrijstrook dichtgesneeuwd. En ook op veel kleine wegen kan het gevaarlijk glad zijn. "De strooidiensten zijn massaal uitgereden. Maar door het verkeer was het op sommige plaatsen moeilijk om de wegen sneeuwvrij te krijgen."

Lees verder onder de foto.

Strooidienst stad Lokeren

Geen hinder met treinen, wél met bussen

De treinen in ons land rijden normaal. "Er zijn geen storingen of defecten door de sneeuw", zegt Frédéric Petit van Infrabel.

Dat is anders bij de bussen. "Op de meeste plaatsen rijden de bussen en trams wel, al is er door het winterweer wel vertraging. Door de sneeuwval van vannacht zijn er wel op bepaalde plaatsen moeilijkheden. Dat is vooral in delen van Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en het Pajottenland. Daar zijn bepaalde bussen niet kunnen uitrijden of moeten we ons beperken tot de hoofdwegen omdat het te glad is", zegt Tom Van de Vreken van De Lijn.

Skipret in de Oostkantons?

En voor het eerst deze winter zullen mensen kunnen skiën in ons land. In Ovifat, in de Oostkantons, gaat vandaag de piste voor alpineski open. Om extra sneeuw te produceren werden er sneeuwkanonnen ingezet. Langlaufen kon al eerder deze winter in Hoog België.

Het sneeuwt opnieuw in ons land. Naast verkeershinder leidt dat ook tot mooie winterse taferelen. Weet u het winterweer (of de winterellende) op beeld vast te leggen? Stuur ons dan uw foto's of video's door via oproep@vrtnws.be. Vermeld ook de locatie en het uur. 

Meest gelezen