Videospeler inladen...

Oud-speurder onderzoek Bende van Nijvel opgepakt

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is een oud-speurder opgepakt. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen. De man, P.V., voerde mee het onderzoek naar de laatste overval van de bende in de Delhaize in Aalst en was betrokken bij de wapenvondst in het kanaal van Ronquières. Rond die wapenvondst waren er heel wat vragen en was er zelfs sprake van manipulatie in het onderzoek. De oud-speurder zou mogelijk betrokken zijn bij die manipulatie.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is gemanipuleerd. Tot die conclusie kwam het federaal parket eind oktober vorig jaar. Het federaal parket heeft het onderzoek sinds februari 2018 overgenomen. "We herbekijken het dossier met een nuchtere kijk", zo klonk het toen. De Bende van Nijvel pleegde in de jaren 80 overvallen op verschillende warenhuizen. Daarbij vielen alles samen 28 doden.

De mogelijke manipulatie draait rond een wapenvondst in het kanaal Brussel-Charlerloi in Ronquières in 1986. Een aantal wapens was gebruikt bij misdaden door de Bende van Nijvel. Aanvankelijk werd gedacht dat de wapens al in het water lagen sinds 1985, net na de overval op de Delhaize in Aalst. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de wapens er maximaal 7 dagen lagen, mogelijk zelfs maar 48 uur. "Iemand had die voorwerpen dus op een bepaald moment in zijn bezit, heeft die in zakken gestoken en in het water gegooid. Waarschijnlijk met de wetenschap dat die een paar dagen erna zouden worden teruggevonden. Dat incident roept vragen op. Wij willen daar graag antwoorden op", zei Eric Van der Sypt van het federaal parket. 

Na maanden onderzoek volgt nu dus een arrestatie. Het gaat om een oud-speurder, een rijkswachter van de zogenoemde cel Delta in Dendermonde, genaamd P.V. Hij voerde mee het onderzoek naar de laatste overval van de bende in de Delhaize in Aalst en was ook betrokken bij de vondst van de wapens in het kanaal van Ronquières. Zeker is dat de arrestatie met die vondst verband houdt. De man zou mogelijk betrokken zijn bij de manipulatie van het onderzoek. Op welke manier is nog niet duidelijk.

Wapenvondst riep 22 jaar geleden al vragen op

Het was de ploeg van toenmalig onderzoeksrechter Freddy Troch uit Dendermonde die de wapens in het kanaal vond in 1986. De vondst was belangrijk voor het onderzoek, maar ook omstreden. 22 jaar geleden werden er al vragen over gesteld tijdens de tweede parlementaire onderzoekscommissie naar de Bende van Nijvel.  

"Op een korte tijd hebben wij daar drie zakken gevonden, waarin je duidelijk kon vaststellen naar mijn mening, dat dat zakken waren die speciaal waren samengesteld om de nodige verbanden te kunnen leggen tussen bepaalde feiten", zo zei Freddy Troch aan de onderzoekscommissie. Het was alsof iemand van de Bende een visitekaartje had achtergelaten.

Iemand wou dus dat de zakken werden gevonden en dus was ook al in 1997 de vraag hoe en wanneer de speurders van Dendermonde aan de informatie over de zakken waren geraakt. Troch noemde de naam van een speurder van wie de informatie kwam aan de onderzoekscommissie. Die man werd - net als alle andere speurders overigens - al in 2013 ondervraagd. Het is diezelfde speurder die nu is opgepakt.

Federaal parket: "Hij hield mogelijks cruciale informatie achter"

Het parket is zeer karig met commentaar. Het bevestigt de arrestatie van de man in het kader van het onderzoek naar de Bende.

"Het gaat om een gepensioneerd politieambtenaar, die gisteren van zijn vrijheid werd beroofd", zo klinkt het in een persmededeling.

"Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek betreffende de vondsten die werden gedaan in het kanaal van Ronquières in november 1986. Hij zou minstens bepaalde, mogelijks cruciale, informatie achtergehouden hebben", aldus het parket.

Geens: "Blij dat verjaring is verlengd"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt in een reactie dat het federaal parket nog altijd actief aan het proberen is om de waarheid achter de Bende van Nijvel te achterhalen. "Ik ben blij dat de wetgever de verjaring heeft verlengd. Het is heel duidelijk dat het federaal parket hier zijn beste energie aan besteedt."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

VRT NWS-justitiejournalist Sofie Demeyer geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen