Videospeler inladen...

N-VA-voorzitter De Wever reageert op premier: "Hakken op N-VA betekent dat men in regering eindigt met PS"

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft zijn partij "de afgelopen jaren bewezen dat ze een verantwoordelijke bestuurspartij is". De Wever reageert daarmee op de kritiek van premier Charles Michel (MR). Die zei vanmorgen dat de N-VA zich "onverantwoordelijk" gedraagt als ze gaan voor "onbestuurbaarheid" om het confederalisme door te duwen. Volgens De Wever zit het anders: "Op de N-VA hakken betekent dat men in een regering met de PS zal eindigen", zegt hij. De eisen voor het confederalisme kunnen zelfs wijken als er "meer ambitie" wordt getoond op vlak van migratie. 

Harde taal vanmorgen bij premier Charles Michel,  vanuit het Zwitserse Davos. Michel zei daar dat een stem voor de PS en de N-VA leidt tot "chaos" of zelfs tot een "shutdown". Hij noemde de N-VA er ook "onverantwoordelijk", omdat ze zouden aansturen op "onbestuurbaarheid". De premier verwees naar een uitspraak van voormalig vicepremier voor N-VA Jan Jambon. Die liet vorige week verstaan dat hij de onbestuurbaarheid van het land "een goede zaak zou vinden", "als het de trigger is om het confederalisme erdoor te krijgen". N-VA maakte van confederalisme - een grotere zelfstandigheid voor Vlaanderen en Wallonië - opnieuw een agendapunt in aanloop van de verkiezingen in mei. 

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de partij de afgelopen jaren net bewezen dat ze wél verantwoordelijk is: "De liberalen, zowel MR als Open VLD, hebben voor deze regering vijftien jaar aan een stuk met de PS bestuurd. Alle noodzakelijke hervormingen zijn er toen niet gekomen", zegt De Wever. "Het is pas als N-VA aan de macht is gekomen met de liberalen, dat er veel is gebeurd."

"Ik snap niet dat men zich nu tegen ons keert", zegt De Wever, want volgens de voorzitter heeft MR maar twee mogelijkheden: "Ofwel terug naar N-VA kijken en de hervormingen verderzetten, ofwel opnieuw een regering maken met de PS. En dat is iets wat wij absoluut niet willen."

Toch geen confederalisme?

Als er "meer ambitie" wordt getoond, dan wil N-VA na de verkiezingen in mei zijn eisen voor het confederalisme mogelijk zelfs opzij zetten. "We hebben onze lessen getrokken uit de Zweedse ervaring. Het confederalisme blijft de structurele oplossing voor de onbestuurbaarheid van België en de oplossing om beide democratieën een bestuur te geven naar eigen inzicht. Maar als al de rest dat niet wilt, en men komt ons solliciteren om een regering te maken, moet het ambitieniveau hoger", aldus De Wever.

Het confederalisme blijft de structurele oplossing (...) Maar als al de rest dat niet wilt, en men komt ons solliciteren om een regering te maken, moet het ambitieniveau hoger.

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Na de verkiezingen in mei is het niet zeker dat er nog een bestuur zonder PS mogelijk is, waarschuwt De Wever. "Zijn er wél andere mogelijkheden, dan is mijn boodschap nog steeds liefst het confederalisme. Als dat niet lukt, zal men op een N-VA botsen met een hoog ambitieniveau."

Meteen noemt De Wever al enkele concrete eisen: "Het ordeboekje zal vol staan op vlak van veiligheid, migratie en sociaal-economische hervormingen", zegt hij. "We willen dat België de voortrekker wordt van een totaal ander migratiebeleid." 

Als er een choc des idées komt, en daaruit groeit het licht dat een confederale hervorming goed zou zijn voor Wallonië en Vlaanderen, dan omarmen we dat.

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Anderzijds zegt De Wever dat hij een "choc" wil omarmen als die tot confederalisme leidt. "De analyse van N-VA is dat besturen op federaal niveau bijna onmogelijk is geworden. De regering-Di Rupo zonder meerderheid in Vlaanderen is absoluut niet wat we wouden. Maar de regering-Michel zonder meerderheid in Wallonië is democratisch ook niet ideaal", zegt De Wever.

"De oplossing is het confederalisme. Als er een choc des idées komt, en daaruit groeit het licht dat een confederale hervorming goed zou zijn voor Wallonië en Vlaanderen, dan omarmen we dat."

Meest gelezen