Video player inladen...

Sneeuwt het nu echt minder dan vroeger? En wanneer was de laatste witte kerst ook alweer?

Is het maar een indruk? Of valt er de laatste jaren echt minder sneeuw dan vroeger, zoals opa en oma beweren? Weerman Frank Deboosere heeft het bijgehouden. En hij weet ook nog wanneer die laatste witte kerst alweer was.

Je hoort het ouders en grootouders vaak zeggen: vroeger waren er strengere winters met vooral veel meer sneeuwdagen. Maar is dat maar een indruk, of klopt het ook echt? Weerman Frank Deboosere weet het.

In Ukkel worden dergelijke statistieken bijgehouden. Per winterperiode wordt nagegaan op hoeveel dagen er sneeuw valt. En dan gaat het om sneeuw in al zijn vormen: ook korrelsneeuw of smeltende sneeuw dus. 

En als u dan kijkt naar de evolutie van pakweg 1900 tot nu, dan kan u inderdaad besluiten: gemiddeld gesproken zijn er nu minder sneeuwdagen dan in het begin van de twintigste eeuw. 

Bron: KMI

De rode lijn in de bovenstaande grafiek betekent het lopend gemiddelde over 30 jaar. De termijn van 30 jaar wordt algemeen gebruikt als men spreekt over het klimaat. De rode lijn toont dus eventuele veranderingen in het klimaat. Precies omdat het gaat over een lopend gemiddelde, kan het maar berekend worden tot 15 jaar in het verleden. 

Nicolas Maeterlinck

Dat dalend aantal sneeuwdagen geldt overigens niet alleen voor Ukkel: tot diezelfde vaststelling komen meteorologen in heel Europa. Het is een gevolg van de opwarming van het klimaat. 

Er wordt telkens gekeken naar het aantal sneeuwdagen per zogenoemde winterperiode, maar dat wordt breed genomen: van oktober tot mei. Het zou onlogisch zijn om per jaar te werken, omdat middenin de winterperiode het jaar verandert. 

Belga

Sneeuwgebeurtenissen

Wat opvalt: het aantal sneeuwdagen kan enorm variëren van winterseizoen tot winterseizoen. Op zijn website somt het KMI een aantal ongewone sneeuwgebeurtenissen op, ook al sinds 1900. En niet alleen in Ukkel, maar in het hele land.

Slag om de Ardennen 1945
Belga

Zo kan u zien hoe streng de laatste oorlogswinter was, begin 1945. Spa lag op 28 januari bedekt onder een laag sneeuw van 49 cm. Drie dagen eerder, op 25 januari, was een temperatuur van -18,3° C opgetekend. Dat was de laatste dag van de Slag om de Ardennen, het beruchte laatste offensief van nazi-Duitsland.

In 1978  doet zich in Ukkel de meest spectaculaire temperatuurdaling voor in 24 uur. Tussen 30 en 31 december zakt de temperatuur met iets meer dan 17°C : de 30ste bedraagt de maximumtemperatuur 7,0°C en de 31ste bedraagt de minimumtemperatuur –10,3°C. Het maximum raakt de 31ste niet boven –9,4°C. Een zo lage maximumtemperatuur komt in de loop van de eeuw slechts heel zelden voor in Ukkel. 

Witte kerst

En hoe lang is het geleden dat we nog eens een witte kerst hadden? Ook daarop weet weerman Frank Deboosere het exacte antwoord. Op zijn website kan je het nagaan: de laatste keer was in 2010, er viel 16 cm sneeuw in Ukkel. Ook het jaar daarvoor hadden we een witte kerst, maar toen was er maar een sneeuwlaagje van 3 cm.

Toen was een witte kerst al geleden van 1986, in Ukkel lag er toen amper anderhalve cm sneeuw. En daarvóór moeten we al teruggaan tot 1964, maar dat jaar was wel goed voor 17 cm sneeuw op Kerstmis in Ukkel!

(c) Copyright 2017, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen