VVSG vreest dat veel mensen met een budgetmeter aardgas in de kou zitten

De Vereniging van steden en gemeenten (VVSG) vreest dat nogal wat mensen in de kou zitten. Het gaat om mensen met een budgetmeter voor aardgas, zij moeten hun aardgas op voorhand betalen. De VVSG vermoedt dat velen van hen te weinig middelen hebben om hun huis degelijk te verwarmen, nu het zo koud is. Zij kunnen wel bij het OCMW terecht voor een minimumlevering aardgas, maar dat gebeurt te weinig.

"Meer mensen met een budgetmeter aardgas vragen in de winter hulp van het OCMW en hun aantal gaat de laatste jaren ook in stijgende lijn, maar het blijven er te weinig", zegt Nathalie Debast van VVSG. "Slechts 1 op de 5 vraagt hulp. Nu is niet iedereen met zo’n budgetmeter behoeftig, maar 1 op de 5 lijkt ons toch weinig. Wij vermoeden dat veel mensen in de kou zitten.”

Wie een budgetmeter voor aardgas heeft, moet die zelf opladen om aardgas te krijgen. Wie daarvoor onvoldoende middelen heeft, kan bij het OCMW terecht voor een minimum aardgaslevering. Nathalie Debast: “Het OCMW onderzoekt de situatie van de aanvrager en kan dan financieel bijspringen, zodat de gezinnen hun aardgasmeter toch kunnen opladen. Naargelang de financiële situatie recupereert het OCMW tot hooguit 30 procent bij de aanvrager.” 

Wie een budgetmeter aardgas heeft, krijgt een brief van het OCMW dat er een minimumlevering aardgas mogelijk is voor wie het nodig heeft. “Toch zijn er te weinig mensen die daarvan gebruikmaken", zegt Nathalie Debast. "Wij vermoeden dat 1 op de 2 nood heeft aan extra steun. Wij zouden die mensen willen oproepen om die steun ook te vragen. In de kou blijven zitten is voor niets nodig én ongezond."

Meest gelezen