Videospeler inladen...

Walter Damen, advocaat opgepakte oud-Bende-speurder: "Cliënt zegt dat hij onderzoek niet heeft gemanipuleerd"

De oud-speurder in het dossier van de Bende van Nijvel die vandaag is opgepakt, ontkent dat hij het onderzoek heeft gemanipuleerd en dat hij in contact stond met de Bende. Dat zegt zijn advocaat Walter Damen in een gesprek met VRT NWS.

"Mijn cliënt is heel formeel: ik heb op geen enkele manier het onderzoek gemanipuleerd, ik heb op geen enkele manier contact gehad met de Bende van Nijvel." Dat zegt Walter Damen vanavond in een gesprek met VRT NWS over de oud-speurder in het dossier van de Bende van Nijvel die vandaag is opgepakt en ondervraagd in verband met mogelijke manipulatie van het onderzoek.

Die mogelijke manipulatie heeft alles te maken met de vondst van wapens van de Bende van Nijvel in het kanaal Brussel-Charleroi bij Ronquières in 1986.  Iemand zou die daar destijds vlak voor een zoekactie hebben gedumpt met de bedoeling dat ze zouden worden gevonden.

Het is precies over die vondst en die zoekactie dat het gerecht de oud-speurder vandaag heeft ondervraagd. "Zo'n verhoor is niet evident", zegt Damen. In januari 2019 vragen ze hem naar informatie over november, december 1986. Dat is moeilijk want bij elke zin moet je zeggen: "Denk ik" of "Ik weet het niet meer"."

"Mijn cliënt werkt goed mee en probeert zich zoveel mogelijk te herinneren, maar hij blijft waakzaam om geen herinneringen in te vullen. Na 32 jaar is het geheugen niet geweldig."

Morgen wordt de oud-speurder voorgeleid bij de onderzoeksrechter die over zijn aanhouding beslist. "Mijn cliënt heeft een groot deel van zijn leven aan de Bende van Nijvel gewijd. Intussen is hij met pensioen en plots, 32 jaar later, wordt hij daar opnieuw over verhoord en van zijn vrijheid beroofd. Dat is erg zuur voor die man."

Bekijk hieronder het interview met Walter Damen in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen