Video player inladen...

Meeste sneeuw is gevallen, KMI waarschuwt voor gladheid vannacht en morgenvoormiddag

De meeste sneeuw is ondertussen gevallen voor vandaag. Maar hoe zit het de komende dagen? Volgens weerman Frank Deboosere blijft het vandaag overwegend droog, net als donderdag en vrijdag. Het blijft wel vriezen, vooral 's nachts kan het glad zijn. Pas zaterdag klimmen de temperaturen naar +6 graden. Dan gaat het ook regenen. 

Vanaf vanavond en dit minstens tot morgenvoormiddag gaat het overal opnieuw vriezen. Hierdoor is er gevaar voor ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten of verharde sneeuw. Er kan ook aanvriezende mist gevormd worden. Het KMI lanceert daarom een nieuwe waarschuwing voor gladheid. Tot morgenvoormiddag 11 uur geldt in alle provincies code geel.

Vanavond en vannacht zijn een paar lichte lokale sneeuwbuitjes mogelijk, maar meestal blijft het droog en wisselend tot zwaarbewolkt. De minima schommelen van -2 graden over het westen tot -8 graden in de Hoge Venen.

Morgen en vrijdag wisselend tot zwaar bewolkt

Morgen is er eerst kans op aanvriezende mist. Overdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. Het is vaak droog, maar een paar lokale sneeuwbuitjes blijven mogelijk. Over het westen van het land gaat het eerder om buitjes van regen of smeltende sneeuw. De maxima komen uit op -4 graden in de Hoge Ardennen, rond 0 of +1 graad in het centrum en +4 graden aan de kust.

Morgenavond en -nacht blijft het wisselend tot zwaarbewolkt met kans op een paar plaatselijke sneeuwbuien. Er kan opnieuw aanvriezende mist gevormd worden. De minima dalen naar waarden tussen -2 graden over het westen en -8 graden in de Hoge Venen.

Vrijdagochtend is er kans op lokale nevel of aanvriezende mist. Daarna wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt en eerst overwegend droog. In de namiddag neemt de bewolking toe vanaf de kust, gevolgd door lichte regen of motregen. In de Ardennen kan de neerslag tijdelijk vallen als sneeuw of aanvriezende regen. Het wordt duidelijk zachter vanaf het westen met 's avonds temperaturen tussen -2 en +2 graden ten zuiden van Samber en Maas, en tussen +2 en +7 graden elders.

Regen, winterse neerslag en wind in het weekend

Zaterdag verwachten we veel wolken met perioden van lichte regen of motregen. Op de Ardense hoogte beperken lage wolken dikwijls het zicht. Op het einde van de dag valt er meer regen en neemt de wind toe met rukwinden tot 60 of 70 km/u. Het is zacht bij maxima van 3 of 4 graden in de Hoge Venen en 8 of 9 graden aan zee.

Zondag wordt het zeer wisselvallig met wellicht ook flink wat wind. In de Ardennen vallen er sneeuwbuien, elders gaat het om buien van regen, smeltende sneeuw of korrelsneeuw. Ook in lagergelegen streken kan de sneeuw tijdelijk blijven liggen. De maxima liggen tussen 0 of -1 graad in de Hoge Ardennen en tussen +1 en +4 graden elders.

Meest gelezen