Quinten Blindeman tijdens het proces in 2013

Zoon van vermoorde kinder­verzorgster Fabeltjesland: "Stuk van mij overleden, ander stuk probeert te overleven"

Het is vandaag 10 jaar geleden dat Kim De Gelder het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-bij-Dendermonde binnendrong en er een kinderverzorgster en twee baby's doodstak. De zoon van de kinderverzorgster heeft ter gelegenheid daarvan een bericht gedeeld op Facebook.

"Ondertussen is het 10 jaar geleden dat ik afscheid moest nemen van mijn moeder", begint Quinten Blindeman zijn verhaal. "Het lijkt amper 10 jaar, maar als we even stilstaan met hoeveel geluk en verdriet we ondertussen allemaal al eens geconfronteerd zijn geweest, heeft de tijd duidelijk niet stilgestaan."

Blindeman getuigt over het verdriet van het verlies van zijn moeder. "Het pijnlijkste is vooral het moment nadien, wanneer je beseft dat het leven rondom jou weer verdergaat, en dat je op zoek moet naar energie om zelf weer vooruit te geraken."

"Ik ben tot de dag van vandaag blij dat ik mijn moeder nog heb kunnen zien die fatale dag", gaat Blindeman verder. "Ik heb toen echt persoonlijk afscheid kunnen nemen en een heel kostbaar moment beleefd. Ik vrees dat ik anders gewoon in een soort ontkenningsfase was beland. Er is toen een stuk van mezelf overleden, en een ander stuk probeert te overleven."

Intussen heeft Quinten Blindeman zelf kinderen, zijn oudste zoon is bijna 7 jaar. "Een bron van geluk met heel veel nieuwsgierigheid naar het leven", klinkt het. "Toen hij op een dag voor het slapengaan de vraag stelde "Mama, papa, kunnen jullie eigenlijk ook sterven?", dan besef je dat het antwoord simpelweg "ja" is. Misschien staan we daar allemaal wel te weinig bij stil. Soms beginnen we maar echt te leven wanneer we geconfronteerd worden met ziekte of verlies."

"De Gelder had de keuze om een uitweg te kiezen"

In maart 2013 werd Kim De Gelder door een assisenjury veroordeeld tot levenslang. Tijdens het proces zei De Gelder in zijn betoog dat hij "geen andere keuze had" toen hij de moorden pleegde.

"De grootste keuze had De Gelder voor mij in de keuken van 3 op 4 meter", stelt Quinten Blindeman. "Eén kinderverzorgster slaagde daar gelukkig in om langs de zijdeur direct hulp te halen.  Een andere kinderverzorgster - levensgevaarlijk gewond - slaagde erin om terug naar de groepen te lopen om haar collega's te waarschuwen. En mijn moeder bekocht de confrontatie met haar leven."

"De Gelder heeft daar dus ook de keuze gehad om een uitweg te kiezen, via de zijdeur die wagenwijd openstond. Toch koos hij ervoor op opnieuw via de klapdeur van de keuken naar de groepen te gaan en daar zijn slachtpartij verder te zetten."

"Een blijvend risico voor onze maatschappij"

Quinten Blindeman vroeg aan De Gelder tijdens het proces waarom hij niet naar buiten was gestapt via de openstaande deur. Een antwoord kwam er niet. "Hij keek mij emotieloos aan en antwoordde "Ik kan anders wel het laatste moment van uw moeder beschrijven"

Eerder deze week zei de advocaat van Kim De Gelder, Jaak Haentjens, dat hij ervan uitgaat dat zijn cliënt binnen enkele maanden zal doorverwezen worden naar een psychiatrische inrichting.

"De dag dat De Gelder een open deur naar de vrijheid wordt aangeboden, zal dit geen verschil betekenen voor zijn stoornis", aldus Blindeman. "Hij hoort thuis in het rijtje van psychopaten die blijvend een risico vormen voor onze maatschappij." 

Meest gelezen