Video player inladen...

18 nieuwe MRI-scanners moeten einde maken aan wachtlijsten

Er komen 18 nieuwe MRI-scanners, te verspreiden in ziekenhuizen over het hele land. Dat kondigt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan. De nieuwe scanners moeten een einde maken aan de lange wachttijden en moeten het aantal CT-scans verminderen.

Op dit moment worden er nog te veel CT-scans voorgeschreven waar een MRI eigenlijk beter op zijn plaats is. "Dat is niet alleen een verspilling van publieke middelen, het gebruik van röntgenstraling bij CT-scans houdt ook gezondheidsrisico's in voor de patiënt", zegt minister De Block. MRI-scans werken niet met röntgenstraling. "Daarom is het belangrijk dat CT-scans waar mogelijk vervangen worden door MRI-scans."

X-stralen waarmee CT-scanners werken kunnen namelijk schadelijk zijn als een patiënt herhaaldelijk onder de scanner gaat.  Bij een MRI- of NMR-scanner wordt gewerkt met magnetisme, wat niet schadelijk is. Tegelijk levert een MRI-scan vaak betere beelden op dan een CT-scan.

Van 121 naar 139

Minister De Block heeft nu een akkoord bereikt met de regionale ministers van Volksgezondheid om extra toestellen aan te kopen. In totaal gaat het om 18 nieuwe MRI-scanners, goed voor een uitbreiding van de totale capaciteit van 121 naar 139 scanners.

“Dit is een heel goede zaak", zegt Marc Geboers van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro in een reactie aan VRT NWS. "Enerzijds zijn er nu nog een aantal ziekenhuizen die beschikken over een MRI-scanner, terwijl dat toch tot de basisinfrastructuur hoort. Anderzijds zijn ziekenhuizen die al zo’n scanner hebben vaak zo overbevraagd dat ze voortdurend draaien.”

Zo wordt er in de ziekenhuizen ZOL Limburg in Genk en AZ Nikolaas in Sint-Niklaas bijna de klok rond gewerkt om het aantal scans te kunnen verwerken.

Verdeling

De uitbreiding past binnen de langetermijnvisie op medische beeldvorming, benadrukt minister De Block. Daarover is eind vorig jaar een protocolakkoord afgesloten in de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, het overleg tussen de verschillende bevoegde ministers van de deelstaten.

Die Interministeriële Conferentie onderhandelt nu over de verdeling van de 18 nieuwe toestellen over de deelstaten. Die laatste wijzen ze dan toe aan de ziekenhuizen. De ziekenhuiskoepel gaat ervan uit dat ziekenhuizen die nog geen MRI-scanner hebben en er één vragen, er een kunnen krijgen. Daarnaast zal er waarschijnlijk bekeken worden welke ziekenhuizen die een overbevraagde MRI-scanner hebben er eventueel nog een kunnen krijgen.

Financiering

Het zijn de ziekenhuizen die de toestellen zullen aankopen, de financiering zit bij de deelstaten. De werkingskosten - ongeveer 315.000 euro per toestel per jaar - zullen door de federale overheid betaald worden.

Bedoeling is wel om budgetneutraal te zijn, legt het kabinet-De Block uit. Dat kan omdat er wordt overgeschakeld van CT- naar MRI-scans, door dubbele onderzoeken te vermijden en door doelmatiger voor te schrijven. De scanners moeten binnen 2 à 3 jaar operationeel zijn.

Meest gelezen