Videospeler inladen...

3 op de 4 Vlamingen proberen smartphonegebruik te beperken: hoe kan u dat het beste aanpakken?

Steeds meer Vlamingen proberen zichzelf regels op te leggen om de smartphone minder te gebruiken. Dat blijkt uit een voorpublicatie van de jaarlijkse imec.digimeter die het VRT NWS-programma "Facebook en Ik" kon inkijken.

De smartphone op vliegtuigmodus zetten, het toestel weren uit de slaapkamer of notificaties uitschakelen. Het klinkt ongetwijfeld herkenbaar. Het zijn regeltjes die de Vlamingen zichzelf steeds vaker opleggen om het smartphonegebruik te beperken. Dat blijkt uit de jaarlijkse imec.digimeter die het technologiegebruik in Vlaanderen in kaart brengt.

In vergelijking met vorig jaar valt op dat de Vlaming steeds vaker probeert om het smartphonegebruik te beperken. Toen ging het om 58%, vandaag legt 75% zichzelf bepaalde regels op. Toch betekent dat niet dat het smartphonegebruik afneemt, integendeel. In totaal namen meer dan 3.500 Vlamingen deel aan het onderzoek van imec.

Maakt u ook "treintjes" op uw smartphone?

In het kader van het Canvas-programma "Facebook en ik" liet VRT NWS-journalist Tim Verheyden zijn smartphonegebruik monitoren door de Universiteit Gent. Een opvallende conclusie: wie een smartphoneverslaving wil aanpakken, moet vooral geen "treintjes" maken.

(lees verder onder de video)

Lieven De Marez (UGent) legt uit hoeveel tijd u kan verliezen met een "treintje":

Videospeler inladen...

Een "treintje" is een reeks van applicaties die we onbewust na elkaar openen, zonder dat daar eigenlijk een aanleiding voor is. Het begint met een nieuw berichtje op WhatsApp, daarna dwalen we af naar Instagram en Facebook, checken we onze mailbox en lezen we nog even wat nieuwsberichten.

Het is een gewoonte die we onbewust hebben en die ons vaak meer tijd kost dan we denken. En we doen het meer dan we denken. Uit onderzoek van de UGent blijkt dat bijna 60% van alle interacties op onze smartphone bestaan uit zo’n "treintje".

Wat kan u doen tegen een smartphoneverslaving?

Naast de regeltjes die u zichzelf kan opleggen, zijn er ook enkele technologische hulpmiddelen om het smartphonegebruik te beperken. Een overzicht:

  1. Gebruik enkel notificaties voor berichten van "echte mensen", luister niet naar de lokroep van applicaties die u niet echt nodig hebt. De meldingen van dat verslavende spelletje kan u maar beter uitschakelen.
  2. Gebruik uw smartphone in "grijze"-modus. Het klinkt vreemd, maar het werkt echt. Want die felle kleurtjes zijn echt geen toeval.
  3. Plaats op uw beginscherm enkel "tools" als een kalender, gps, fototoestel of notities. Alle afleiders en sociale netwerken kunnen een plaatsje krijgen op het tweede scherm.
  4. In plaats van naar een applicatie te "swipen", kan u ook de naam van de applicatie die u wil gebruiken gewoon intikken. Het typen kost u net voldoende tijd om uzelf af te vragen of die applicatie echt wel open moet.
  5. Laad uw smartphone niet in uw slaapkamer op (en al zeker niet op uw nachtkastje) en koop een klassieke wekker. Op die manier grijpt u niet meteen naar uw smartphone als u wakker wordt.

Waarom zijn applicaties als Facebook zo verslavend? Tim Verheyden zoekt het uit in de tweede aflevering van 'Facebook en Ik'. Vanavond om 21.20 uur op Canvas en VRT NU.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen