Video player inladen...

Amerikaanse Senaat verwerpt twee wetsvoorstellen om einde te maken aan "shutdown"

Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om een einde te maken aan de "shutdown" is donderdag niet door de Senaat geraakt. Twee wetsvoorstellen werden weggestemd. En zo komt er op de 34ste dag van de gedeeltelijke sluiting van Amerikaanse overheidsdiensten geen einde aan de impasse.

De Republikeinen hadden een voorstel ingediend waarbij 5,7 miljard dollar werd uitgetrokken voor de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens. Daarnaast voorzag het voorstel ook een tegemoetkoming in het DACA-programma. De zogenaamde "dreamers", vluchtelingen die als minderjarige aankwamen in de Verenigde Staten, zouden tijdelijk beschermd worden tegen uitwijzing.

Maar er waren slechts 50 stemmen voor het voorstel en 47 tegen, terwijl er een meerderheid van 60 stemmen nodig is. Slechts één Democratische Senator stemde mee met het voorstel. De Democraten blijven zich verzetten tegen het plan om geld vrij te maken voor de bouw van een grensmuur.

Ook een Democratisch voorstel, dat voorzag in een tijdelijke heropening van de overheid tot 8 februari, kreeg onvoldoende steun. Hoewel zes Republikeinen zich achter de tekst schaarden, keurden slechts 52 Senatoren het voorstel goed.

De shutdown duurt al 34 dagen en is daarmee de langste uit de geschiedenis van de VS. Zowat 800.000 federale ambtenaren worden erdoor getroffen.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Video player inladen...

Meest gelezen