Architect Charles Vandenhove (91) overleden

De Belgische architect Charles ridder Vandenhove is in Luik overleden op 91-jarige leeftijd. Hij ontwierp onder meer diverse gebouwen voor de universiteitscampus Sart-Tilman in Luik en werkte mee aan de renovaties van de Muntschouwburg in Brussel en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Zijn ontwerpen zijn tegelijk modern en tijdloos, en werden ook in Frankrijk en Nederland gewaardeerd en uitgevoerd. 

In Luik is de Belgische architect Charles ridder Vandehove overleden. Hij is 91 jaar geworden. In zijn lange carrière ontwierp hij diverse gebouwen voor de  universitaire campus Sart-Tilman in Luik en werkte hij mee aan de renovaties van de Muntschouwburg in Brussel, de Koninklijke Schouwburg in Den Haag en het Théâtre des Abesses in Parijs.

Vandenhove was een landbouwerszoon uit Teuven in de Voerstreek. Hij studeerde architectuur in Luik en Brussel. Hij combineerde vaak een moderne en functionele stijl met klassieke elementen, zoals zuilen, kapitelen en raamlijsten, die hij ook telkens zelf ontwierp.

Théâtre des Abesses, Parijs.

Zijn bekendheid had Charles Vandenhove te danken aan de gebouwen die hij tussen 1962 en 1987 ontwierp voor de universitaire campus  Sart-Tilman in Luik, waaronder het Academisch Ziekenhuis Centre Hospitalier de Liège. Voor de voetbalclub Standard Luik ontwierp hij in 1968 een sporthal. 

Toen opdrachten in eigen streek uitbleven, ging hij ontwerpen maken voor het buitenland, waaronder een twintigtal woonprojecten in Nederland. Ook voor het gemeentehuis van Ridderkerk, het Catharinahuis in Eindhoven en het Paleis van Justitie in 's Hertogenbosch maakte hij de ontwerpen. In Vlaanderen ontwierp hij een paviljoen in het Middelheimpark in Antwerpen.

Paleis van Justitie, 's Hertogenbosch.

Charles Vandenhove werkte voor zijn ontwerpen ook graag samen met kunstenaars zoals Daniel Buren, Luc Tuymans en Sol LeWitt. Van veel van die kunstenaars kocht hij samen met zijn echtgenote ook diverse werken. Een groot deel van zijn verzameling schonk hij later aan de UGent. Ze worden tentoongesteld in een gebouw naast de Boekentoren dat hij zelf ontwierp.

In 2003 werd Charles Vandenhove in de adelstand verheven en kreeg hij de titel van ridder. Hij overleed in Luik in zijn privéwoning "Chauve-Souris" ("Vleermuis"), ook een eigen ontwerp.

Charles ridder Vandenhove wordt ontvangen door Koning Albert II en Koningin Paola op het kasteel van Laken (2004).
Belga

Meest gelezen