Videospeler inladen...

Wat is de nalatenschap van moraalfilosoof Etienne Vermeersch? Bekijk hier de extra uitzending van "De afspraak"

Dat Etienne Vermeersch een belangrijk filosoof was, wordt niet betwist: niet in academische kringen, maar ook niet in politieke kringen. Dat heeft veel te maken met het feit dat hij zich vaak en graag mengde in het maatschappelijk debat. Dat maakt Etienne Vermeersch uniek, vindt N-VA-voorzitter Bart De Wever. 

"Ik denk niet dat hij de grootste intellectueel van de 20e eeuw is, maar zijn maatschappelijk engagement gaf hem een enorm gezag en een enorme bekendheid", aldus De Wever in "De afspraak". "Dat is zijn unieke rol geweest." 

Etienne Vermeersch maakte graag zijn handen vuil

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Professor kerkelijk recht Rik Torfs kan zich daar helemaal in vinden. "Etienne Vermeersch is misschien geen wereldberoemde filosoof, maar hij heeft wel zijn verantwoordelijkheid genomen tegenover de samenleving die hem betaalde." Vermeersch reikte volgens hem oplossingen aan die realistisch waren, nooit soft en altijd menselijk. Een voorbeeld hiervan is de rol die de filosoof na de affaire rond de uitzetting van Semira Adamu heeft gespeeld bij het bepalen van regels over hoe iemand moet worden uitgezet. Filosoof en vriend Dirk Verhofstadt wijst erop dat daarna nog maar weinig problemen werden gemaakt over de manier waarop mensen worden teruggestuurd. 

Volgens Bart De Wever daalde Etienne Vermeersch enorm snel vanuit de "filosofische stratosfeer" en stond hij in de modder. "Etienne Vermeersch maakte graag zijn handen vuil." Volgens De Wever had Vermeersch een "ijzeren logica" en "ijzeren conclusies".

Elke mens moet voor zichzelf beslissen hoe hij met euthanasie omgaat

Etienne Vermeersch (1934-2019)

Die ijzeren logica heeft hem ook geholpen in het hele euthanasiedossier, waarvan hij toch een van de belangrijke roergangers is geweest. "Ik sterf dankzij mijn  levenswerk", heeft Vermeersch zijn vriend Dirk Verhofstadt toevertrouwd. "Maar ik wil geen statement maken. Elke mens moet voor zichzelf beslissen hoe hij daarmee omgaat."

Vermeersch is vorige week al overleden. Volgens Verhofstadt was het zijn wens en die van zijn familie dat het nieuws pas na zijn crematie zou worden bekendgemaakt.

Bekijk hieronder de volledige uitzending van "De afspraak" over Vermeersch:

Videospeler inladen...

Meest gelezen