Doomsday Clock voor het einde der tijden blijft op 2 voor 12

De zogenoemde Doomsday Clock, een symbolische klok die aangeeft hoe dicht we bij het einde van de wereld staan, blijft net zoals vorig jaar staan op 2 voor 12. Eerder was dat ook al het geval in 1953.

De Doomsday Clock werd in 1947 in het leven geroepen door de Bulletin of the Atomic Scientists (BAS). De positie van de klok wordt bepaald door een heterogene groep van wetenschappers, in samenspraak met onder meer 15 Nobelprijswinnaars.

Dat de klok op dezelfde positie als vorig jaar staat, wordt beschouwd als slecht nieuws. "We spelen Russische roulette met de mensheid", zegt Jerry Brown, voormalig gouverneur van Californië en bestuurslid van de BAS.

De wetenschappers erkennen dat de spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn afgenomen, maar de hogere koolstofemissies en de aanhoudende diplomatieke spanningen op wereldvlak worden dan weer als negatief beschouwd. Kernwapens en klimaatopwarming vormen volgens de wetenschappers de grootste bedreiging voor het voortbestaan van de mens.

Meest gelezen