CD&V-minister Geens: "Levensverzekering van meneer De Wever, dat is meneer Di Rupo"

"De levensverzekering van meneer De Wever, dat is meneer Di Rupo", haalt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. De Wever kondigde vorige week aan dat hij kandidaat is om Vlaams minister-president te worden, en zo de "reconquista" van de PS onder Di Rupo wil vermijden. "Di Rupo wordt gebruikt als vijandbeeld om zich in Vlaanderen wat sterker te maken", zegt Geens nu. De campagne voor de verkiezingen in mei trekt zich op gang. 

"De politici van de verschillende kanten van de taalgrens nemen elkaar graag als levensverzekering", zegt Geens in "De ochtend" op Radio 1. "De levensverzekering van meneer De Wever, dat is meneer Di Rupo. Die is in blakende gezondheid. Zolang die meegaat, wordt Di Rupo gebruikt als vijandbeeld om zich in Vlaanderen wat sterker te maken."

De ontslagnemende minister van Justitie mengt zich zo in een schietspel dat gisteren op gang kwam na een interview van premier Charles Michel (MR). De premier noemde de N-VA "onverantwoordelijk" omdat ze zou pleiten voor de onbestuurbaarheid van het land, als dat kan leiden tot het confederalisme (een grotere zelfstandigheid voor Vlaanderen en Wallonië). Later schoot N-VA-voorzitter Bart De Wever terug: "Op de N-VA hakken betekent dat men in een regering met de PS zal eindigen." 

Remake

"Het confederalisme - of verdergaande vormen van autonomie -  steekt bij N-VA de kop op als de verkiezingen naderen, om duidelijk te maken wat te verschilpunten zijn en om vooral de PS zo gevaarlijk mogelijk te maken", zegt Geens nu. "Dan is het: "Pas op, of ik doe iets. Als je niet oppast, wordt het heel gevaarlijk. Stem dus maar voor ons, dat is de beste manier om de PS van de macht te houden." Dat is gewoon een remake van wat we in 2014 gezien hebben. Onze premier heeft zich nu in die boksmatch een plaats gegeven."

Het confederalisme steekt bij N-VA de kop op als de verkiezingen naderen, om vooral de PS zo gevaarlijk mogelijk te maken (...) Dat is gewoon een remake van wat we in 2014 gezien hebben.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Nog een as

Meteen volgt een uitgestoken hand naar die premier. "Als u naar 2014 kijkt, zal u zien dat het onze voorzitter (Wouter Beke, red.) is die in april, net voor de verkiezingen heeft gezegd dat er een as tussen MR en CD&V tot stand moest komen. Die as heeft de regering de voorbije vier en een half jaar gedragen. Er is een heel goed contact tussen die twee partijen", zegt Geens.

De as (tussen CD&V en MR, red.) heeft de regering de voorbije vier en een half jaar gedragen. Er is een heel goed contact tussen die twee partijen.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Vanmorgen nam Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) de plaats van CD&V in die regering nochtans op de korrel. Bracke wilde de voormalige coalitiepartner niet bij naam noemen, maar sprak van "remmende factoren" in de Zweedse regering. "Ik hoorde daarnet meneer Bracke over een "remmende factor" spreken. Ik neem aan dat hij het daar niet over mijn partij had", reageert Geens. "De taxshift en de vennootschapsbelasting, dat stond allemaal in de formateursnota van meneer Peeters in 2014. Het is CD&V die de taxshift bepleit heeft in 2014, en daar geen krediet voor heeft gekregen. Ik hoor die mensen niet graag ons proces maken en terzelfder tijd een remake organiseren van 2014 door te zeggen dat Di Rupo de grote vijand is."

Tegelijk hoopt Geens dat de N-VA hem nog steeds steunt bij de goedkeuring van enkele juridische wetsvoorstellen, zoals de minimale dienstverlening in de gevangenissen en de hervorming van de wetgeving rond kansspelen. "Ik hoop dat de N-VA dat nog zal willen steunen", zegt Geens. "De commissie Justitie is een atypische commissie. We staan naast de dagelijkse politiek. Er wordt vaak met unanimiteit gestemd. Ik denk dat de meewerking van verschillende partijen en in het bijzonder van N-VA wel zal meevallen."

Beluister hier het interview met Koen Geens in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen