/ AFP PHOTO / STR

Stemming in Grieks parlement over naamswijziging Macedonië uitgesteld

In Griekenland is de stemming uitgesteld die de naamswijziging van buurland Macedonië in Noord-Macedonië moet bekrachtigen. Het parlement debateert al sinds gisteren over het akkoord. De politie heeft traangas ingezet om de mensenmassa die voor het parlement was samengekomen uit elkaar te drijven.

In juni 2018 sloten de Griekse en Macedonische premier een akkoord om de naam van het buurland Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) te veranderen in Republiek Noord-Macedonië. Het Macedonische parlement keurde de nieuwe naam al goed, maar in Griekenland zijn er hevige protesten. Vooral in de noordelijke Griekse provincie Macedonië vinden veel inwoners dat de naam Macedonië uitsluitend tot het Griekse historische erfgoed behoort.

Normaal gezien ging het Griekse parlement vandaag stemmen over de naamswijziging, maar die stemming is uitgesteld. "Een ongewoon hoog aantal parlementsleden wil het woord nemen", zegt de Griekse parlementsvoorzitter Nikos Voutsis. 

Dat de voormalige Joegoslavische republiek de naam "Macedonië" droeg, wekte al decennia wrevel en verontwaardiging bij de Grieken. De bekendste Macedoniër uit de geschiedenis was ongetwijfeld Alexander de Grote, en voor de Grieken kan er geen twijfel over bestaan dat die thuishoort in de roemrijke Griekse geschiedenis.

Bovendien vrezen sommige nationalistische Grieken dat Macedonië op een bepaald moment het Griekse Macedonië zal willen inpalmen. De naamskwestie verzuurde de relatie tussen de twee buren zodanig, dat Griekenland ook de toetreding van Macedonië tot de Europese Unie blokkeerde. 

Hevige protesten

Vorig weekend kwam het nog tot hevige rellen in Athene toen duizenden mensen op straat kwamen om te betogen tegen de naamswijziging. Ook vandaag waren duizenden mensen bijeenkomen voor het parlement om te protesteren tegen het akkoord. Ze vinden dat het parlement de Grieken verraadt. De politie heeft traangas ingezet om de massa uit elkaar te drijven.

Het akkoord dat Griekse premier Tsipras sloot, zette ook de verhoudingen in het Griekse parlement op scherp. De regering-Tsipras had ofwel de steun nodig van zijn nationalistische coalitiepartner ANEL (Onafhankelijke Grieken), ofwel van tenminste zes oppositieleden. Nadat zijn minister van Defensie Panos Kammenos van ANEL uit de regering was gestapt, vroeg Tsipras een vertrouwensstemming. Die overleefde hij. Hij kreeg de steun van 151 van de 300 parlementsleden.

Normaal gezien zou de naamswijziging dus moeten goedgekeurd worden. Maar eerst willen zo'n 230 parlementsleden hun zegje doen. Ze krijgen daarvoor zes minuten, maar die tijdslimiet wordt in het heetst van de strijd vaak overschreden. Normaal gezien zal er morgen gestemd worden.

Meest gelezen