Hebben de jongeren gelijk, doet de politiek te weinig voor het klimaat?

De jongeren die vandaag protesteren in Brussel zeggen dat onze regeringen nu te weinig doen, en dat hun ambities te laag liggen. Hebben ze een punt?

"De politiek doet te weinig." Het is een vaak gehoord argument op de klimaatmars. Jongeren die vandaag protesteren vinden dat de politiek te weinig doet en te laat. "We doen al veel", "We zijn op de goede weg", zeggen onze klimaatministers. Maar klopt dat?  

Vlaanderen moest van Europa 15,9% CO2 minder uitstoten tegen 2020. In 2016 zaten we aan -0,4%. Volgens de projecties van de Vlaamse regering zullen we in 2020 in het totaal 5% minder uitstoten dan in 2005. Tegen 2030, moeten we van Europa 35% minder uitstoten.

Wat de jongeren nu vragen - na een alarmerend rapport van de klimaatwetenschappers - is een ambitieuzer klimaatbeleid dat de klimaatopwarming beperkt tot 1,5 graden. "Ik heb die ambitie om die grens niet te overschrijden. Maar we moeten inzien dat we een aantal onpopulaire maatregelen moeten nemen", liet Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege in "Villa politica"optekenen.

Maar de maatregelen in het nieuwe klimaatplan volstaan niet. Volgens de wetenschappers moeten we onze uitstoot dan namelijk halveren tegen 2030. Voor Vlaanderen zou dat willen zeggen: ongeveer -47% in plaats van de -35%-doelstelling nu. En tegen 2050 zelfs een nuluitstoot. Maar die hogere ambitie ziet de Vlaamse regering voorlopig niet zitten. "Het is niet mijn stijl. Als ik mij engageer om nog meer te doen, dan wil ik dat ook waarmaken", zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in Terzake.

Conclusie: doen onze regeringen voldoende om de opwarming te beperken tot 1,5 graden? Voorlopig niet.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal ":

Videospeler inladen...

Meest gelezen