"1e plaats in Antwerpen geen evidentie, dat heeft Philippe De Backer (Open VLD) doen nadenken"

Volgens wetstraatwachter Ivan De Vadder heeft het vertrek van Philippe De Backer (Open VLD) uit de politiek te maken met waardering of respect in de politiek. Dat zei hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

"Het is lang geleden dat ik een politicus nog zo emotioneel heb gezien", zegt Ivan De Vadder over Philip De Backer, die vandaag zijn afscheid uit de politiek aankondigde. "Politiek was duidelijk ook zijn passie." Maar waarom de politiek dan verlaten? 

Dat heeft volgens De Vadder te maken met waardering of respect in de politiek. Philippe De Backer is minister en heeft een goede score gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar toch was hij geen evidentie om de eerste plaats te krijgen op de federale lijst van Open VLD in Antwerpen.

Als je dan 40 jaar bent en twee jonge kinderen hebt en je bent geen evidentie voor de eerste plaats, dan maak je een keuze. 

"Er is heel lang sprake van geweest dat er een wit konijn, iemand die van buiten de partij in de politiek gedropt wordt, de eerste plaats in Antwerpen zou krijgen. Uiteindelijk is dat niet gebeurd en had Philippe De Backer die plaats kunnen krijgen. Dat is gisteren ook zo beslist, maar het feit dat wekenlang die geruchten de ronde deden en dat hij ook wel wist dat men op zoek was, doet iemand twijfelen over zijn positie", zegt De Vadder. 

"En als je dan 40 jaar bent en twee jonge kinderen hebt en je bent geen evidentie voor de eerste plaats, dan maak je een keuze. Ik denk dat hij die keuze voor zijn andere passies, wetenschap en ondernemen, nu nog kan maken. Als hij nog vijf of tien jaar wacht, dan is die keuze onmogelijk."

Man-vrouw

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten wou dat er evenveel mannen als vrouwen lijsttrekker waren bij de komende verkiezingen. "Mocht die plaats in Antwerpen door een vrouw ingevuld zijn, dan was ze in haar opzet geslaagd."

Ook Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz (Open VLD) deelt in de klappen. "Hij is nota bene vicepremier in de Vlaamse regering op dit moment. Hij heeft ook geen lijsttrekkersplaats. Els Ampe wordt lijsttrekker in het Vlaams Parlement voor Brussel. Sven Gatz wordt lijstduwer in het Brussels Gewest. Dus er zijn nog wel wat voorbeelden bij Open VLD waar de keuze voor gelijke man-vrouwverhouding gevolgen heeft gehad."

Die hele gemediatiseerde strijd rond  de verkiezingen Antwerpen, drie van die mensen zijn intussen virtueel verdwenen.

Leegloop in Antwerpen

De Backer is de derde Antwerpse politicus die lijsttrekker was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen die vertrekt. "Philippe De Backer stopt ermee als gemeenteraadslid. Wie helemaal geen gemeenteraadslid is geworden, is Kris Peeters, de lijsttrekker voor CD&V. En burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft aangekondigd dat hij Vlaams minister-president wil worden. Mensen die veel minder voorkeurstemmen hebben gehaald zullen de plaats van De Backer en De Wever innemen. Dus die hele gemediatiseerde strijd rond de verkiezingen in Antwerpen, drie van die mensen zijn intussen virtueel verdwenen. "

Philippe De Backer blijft wel minister in de regering van lopende zaken. "Dat zou wel eens heel lang kunnen duren", zegt De Vadder. "Want er moeten nog verkiezingen komen en na de verkiezingen een regeringsvorming en je weet dat we een record van 541 dagen hebben."

Beluister hier het gesprek met Ivan De Vadder in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen