Videospeler inladen...

"Klimaatspijbelaars" vestigen nieuw record: 35.000 scholieren komen in Brussel op straat voor het klimaat

In Brussel hebben 35.000 spijbelende scholieren en studenten betoogd voor een beter klimaatbeleid. Het is de derde week op rij dat ze dat doen. De eerste week waren ze met een paar duizenden, vorige week met 12.500, en nu dus met bijna 3 keer zoveel. Het cijfer is afkomstig van de politie van Brussel.

Deze week zijn er voor het eerst ook studenten, van hogescholen en universiteiten, onder de deelnemers. Al was hun aanwezigheid vrij beperkt omdat velen onder hen nog examens hebben.   

Er werden zoals in de vorige betogingen weer talrijke protestborden meegedragen. "There is no planet B", "Don't fuck your mother earth", "Liever nu buizen dan naar Mars verhuizen" en "Hier bestaat geen herexamen voor" zijn maar enkele van de slogans die te zien waren.   

Veel Franstaligen

Onze collega Ann De Bie heeft alvast meer Franstalige bordjes geteld dan de vorige weken. De Franstalige scholieren bleken niet alleen uit Brussel te komen, maar ook uit Wallonië.

Onder de deelnemers waren er heel wat scholieren die ook zondag zullen deelnemen aan de klimaatmars. Ze willen daarmee aantonen dat hun bekommernissen om het klimaat gemeend zijn, en dat ze niet enkel "spijbelen" om geen les te moeten volgen.

Onze reporter stond tussen de "klimaatspijbelaars". Herbekijk hieronder de VRT NWS live: 

Videospeler inladen...

Politie zet cijfer recht

De politie van Brussel had oorspronkelijk 32.000 deelnemers geteld, maar moest het cijfer uiteindelijk bijstellen naar 35.000. Duizenden scholieren waren te laat in Brussel aangekomen en sloten zich later bij de betoging aan.

Duizenden enthousiaste jongeren stappen op in Brussel. Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Steun uit Zweden

De jeugdige betogers in Brussel hebben steun gekregen uit Zweden, meer bepaald van Greta Thunberg, de tiener die afgelopen zomer wekenlang spijbelde om voor het parlement in haar eentje actie te voeren voor het klimaat. (zie tweet hieronder)  

Ik ben trots op mijn generatie. Dit is bijna een revolutie."

Anuna De Wever, Youth for Climate

In het Journaal heeft Anuna De Wever van Youth for Climate, de organisator van de betoging, gezegd dat ze trots is op haar generatie. "We hebben hier vandaag een duidelijk signaal gegeven, dit was bijna een revolutie", klonk het geëmotioneerd.  De Wever kon trouwens op heel wat belangstelling rekenen van buitenlandse media, van Noorwegen tot Japan toe. Voor haar bewijst het dat de klimaatkwestie "een globaal probleem is", en dat "we het allemaal samen gaan oplossen".      

Met veel meer studenten na blokperiode

Anuna De Wever was ook heel blij met de aanwezigheid van studenten op de betoging. Laura Cools van Students for Climate zei dat ze geprobeerd heeft om zo veel mogelijk studenten te mobiliseren, wat niet zo makkelijk was omdat velen nog aan het blokken zijn voor hun examens.  Op donderdag 14 februari hoopt ze met veel meer studenten aanwezig te zijn, want dan zijn de examens voorbij en begint het tweede semester.

Ook klimaatacties in de provincies

Niet alle jongeren trokken naar Brussel om voor het klimaat te betogen. Sommige bleven dichter bij huis. In Gent (zie foto hieronder) zijn bijna 2.000 kinderen van lagere scholen samen met leerkrachten en ouders samengekomen aan de stadshal. Het initiatief ging uit van lagere school De Oogappel. Ook in Oostende hebben een 1000-tal leerlingen actie gevoerd. 

In Antwerpen hebben een 500-tal leerlingen vanmiddag een optocht gehouden door de stad. 6 scholen hadden voor de optocht gemobiliseerd. 

In Tienen hebben een 50-tal leerlingen van het Piso, Via en het Atheneum vanochtend actie gevoerd in het centrum. Ze werden na afloop in het stadhuis ontvangen door burgemeester Katrien Partyka (CD&V).

Ook in Wallonië is er actie gevoerd voor het klimaat. In Namen namen honderden leerlingen deel, in Luik 1.500.  

Bekijk de reportage over de klimaatspijbelaars uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen