Video player inladen...

Zoektocht naar Spaanse peuter Julen in laatste fase: reddingswerkers op 2 meter van vermoedelijke locatie

Twaalf dagen nadat de Spaanse kleuter Julen in een diepe schacht is gevallen in de buurt van Málaga in het zuiden van Spanje, zitten de reddingswerken in hun laatste en beslissende fase. De kans dat het kind levend teruggevonden wordt, is zo goed als onbestaande.

Het kindje viel op 13 januari in het plaatsje Totalán in een schacht van amper 25 à 30 centimeter breed en 107 meter diep. Vermoed wordt dat het jongetje zich op 70 à 80 meter onder de grond bevindt. De reddingswerken verlopen veel moeizamer dan verwacht: zo veroorzaakte de aanwezigheid van een groot rotsblok onder de grond het voorbije weekend extra vertraging en bleek dinsdag dat de parallelle verticale schacht te schuin was gegraven, waardoor de buizen die de put tegen instorting moeten beschermen ergens halverwege bleven steken. Er moest opnieuw geboord worden.

Gisteren omstreeks 18 uur is een achtkoppig team van mijnwerkers in de geboorde schacht afgedaald om de horizontale verbinding te graven die hen tot bij de jongen moet leiden. De ploeg gebruikt daarvoor een speciale capsule. De mijnwerkers werken per twee en de duo's wisselen elkaar om de twee uur af. Hun ruimte om te manoeuvreren is erg beperkt. Ze zijn uitgerust met zuurstofmaskers en staan telefonisch in contact met hun collega's boven de grond.

Hoe de reddingswerken verlopen, kunt u bekijken in deze animatie (lees voort onder het filmpje):

Video player inladen...

Trage vorderingen

De reddingswerkers moeten een afstand van 3,8 meter afleggen naar de schacht waarin Julen zich bevindt. Een delicate opdracht die traag vordert. Sinds de start gisteravond zijn de graafwerken zo'n 2 meter gevorderd. Ze hebben dus al iets meer dan de helft van de weg afgelegd.

Omstreeks 12 uur vanmiddag werd een laatste stand van zaken gegeven door een woordvoerder van de Guardia Civil. Hij gaf toelichting bij het gebruik van explosieven om door het harde gesteente te raken. Er zijn nu al 3 dergelijke mini-explosies geweest. Om die uit te voeren, assisteert de Guardia Civil de reddingswerkers. Wanneer het werk klaar zou zijn, kon de woordvoerder niet zeggen. "Er zijn heel wat complicaties door het terrein. De berg bepaalt ons werk. We hebben geen deadline."

Vrijdanamiddag doken er opnieuw problemen op voor de reddingswerkers.  Op centimeters van hun doel zijn ze opnieuw op extreem hard gesteente gestoten. Daardoor zouden twee nieuwe explosies nodig zijn.

Er is al twaalf dagen geen teken van leven meer van Julen, dus de kans is groot dat als de reddingswerkers bij de tweejarige peuter geraken, ze een levenloos lichaam zullen aantreffen. De bereidheid om de jongen te vinden is desondanks groot. "We gaan hier niet weg tot we Julen gevonden hebben", verklaarde María Gámez van de regeringsdelegatie in Málaga gisteravond.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen