Video player inladen...

Nieuwe Congolese president Félix Tshisekedi even onwel tijdens eedaflegging

Félix Tshisekedi heeft de eed afgelegd als nieuwe president van Congo. Tijdens zijn toespraak meteen na de beëdiging werd hij even onwel. Hij kon snel opnieuw op het podium plaatsnemen en zijn speech afronden. Hij beloofde eenheid te zullen brengen in zijn land, en de politieke gevangenen vrij te laten. Tshisekedi werd uitgeroepen tot president van Congo na omstreden verkiezingen. 

In Kinshasa heeft Félix Tshisekedi de eed afgelegd als de nieuwe president van Congo. Dat ging gepaard met een hindernis. Meteen na de beëdiging moest Tshisekedi zijn toespraak even staken: hij werd onwel en begon te brabbelen. Hij kon zich herpakken en snel weer naar het podium terugkeren.

Tshisekedi zei dat hij uitgeput was door de lange verkiezingsstrijd en geëmotioneerd door het moment van de eedaflegging. Volgens zijn woordvoerder zat zijn kogelvrije vest te strak, en ging het beter nadat hij het had afgedaan.

"Eengemaakt Congo"

In zijn toespraak riep Félix Tshisekedi op tot "een eengemaakt Congo. "We willen een sterk Congo opbouwen, gericht op ontwikkeling in vrede en veiligheid. Een Congo voor iedereen, waarin iedereen een plaats heeft", zei hij. Hij beloofde alle politieke gevangenen vrij te laten.

In zijn toespraak betuigde de nieuwe president ook eer aan zijn vader, gewezen oppositieleider Etienne Tshisekedi, die vanaf de jaren 80 een te duchten tegenstander was van Mobutu en later vader en zoon Kabila. In 2011 verloor hij van Joseph Kabila in wat ook toen omstreden verkiezingen waren. Félix Tshisekedi noemde zijn vader in zijn toespraak "president", en werd daarbij luid toegejuicht door het publiek. Hij vermeldde zijn vader in een rij van "voorvechters van de verandering in Congo". Een reeks die hij afsloot met de vorige president, Joseph Kabila.

Félix Tshisekedi werd tot winnaar uitgeroepen na de omstreden verkiezingen van 30 december. Volgens zowat alle onafhankelijke waarnemers had niet hij, maar de andere oppositiekandidaat Martin Fayulu de verkiezingen overtuigend gewonnen.

Fayulu, en velen met hem, zeggen dat Tshisekedi het op een akkoordje heeft gegooid met Joseph Kabila, de vorige president. Die was sinds 2001 aan de macht in Congo, en blijft wellicht achter de schermen de touwtjes in handen houden.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over de eedaflegging van Félix Tshisekedi hier:

Video player inladen...

Meest gelezen