Advocaat oud-speurder: "Aanhouding betekent niet dat mijn cliënt het onderzoek naar de bende gemanipuleerd heeft" 

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is oud-speurder Philippe V. voor de onderzoeksrechter in Charleroi verschenen. Die heeft beslist hem aan te houden. Philippe V. wordt ervan verdacht het onderzoek naar de bende te hebben gemanipuleerd.

Philippe V. voerde mee het onderzoek naar de laatste overval van de bende in de Delhaize in Aalst (1985) en was betrokken bij de wapenvondst in het kanaal van Ronquières. Rond die wapenvondst waren er heel wat vragen en was er zelfs sprake van mogelijke manipulatie in het onderzoek. 

Twee dagen geleden werd oud-speurder Philippe V. opgepakt. Volgens het federaal parket zou hij betrokken zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek betreffende de vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. "Hij zou minstens bepaalde, mogelijk cruciale, informatie achtergehouden hebben", aldus het parket. 

Deze aanhouding wil niet zeggen dat mijn cliënt het onderzoek gemanipuleerd heeft

Walter Damen, advocaat oud-speurder

De onderzoeksrechter in Charleroi heeft na verhoor beslist om de oud-speurder aan te houden. Hij is in verdenking gesteld van het achterhouden van informatie, en van deelname aan een vereniging van misdadigers. Philippe V. blijft ontkennen dat hij het onderzoek zou hebben gemanipuleerd. "De aanhouding van vandaag is volgens mij beslist op het feit dat men slechts 48 uur had om dit onderzoek af te ronden en dat dat onvoldoende was", zegt Walter Damen, advocaat van de oud-speurder. "Ik wil benadrukken dat dit er niet op wijst, dat mijn cliënt het onderzoek heeft gemanipuleerd. Er is gewoon meer tijd nodig om nog enkele dingen uit te klaren."

Dinsdag verschijnt de oud-speurder voor de raadkamer die moet beslissen over zijn verdere aanhouding.

Meest gelezen