Videospeler inladen...

Partijvoorzitters na 35.000 klimaatspijbelaars: ja tegen klimaatwet, maar wat moet daar allemaal in staan?

Voor de derde keer al komen spijbelende scholieren op straat om op te komen voor echt klimaatbeleid. Week na week groeit het aantal manifestanten en verhoogt de druk op de politici. Groen-voorzitter Meyrem Almaci staat aan hun kant, maar haar CD&V-collega Wouter Beke zegt dat je wel iedereen méé moet hebben. Almaci, Beke en Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten gingen in "Terzake" in debat over het klimaatbeleid, of over het gebrek daaraan.  Maar als kijker werd je er niet echt veel wijzer van.

Meyrem Almaci grijpt de zoveelste klimaatbetoging in Brussel aan om andermaal te pleiten voor een echte klimaatwet met bindende doelstellingen, naar Nederlands voorbeeld. "De vraag is of men zo'n klimaatwet wil", zegt de Groen-voorzitter. "Wil men wel zijn verantwoordelijkheid nemen op Vlaams en federaal niveau?" 

Laat ons die bedrijfswagens vergroenen

CD&V-voorzitter Wouter Beke

"Laat dit debat gaan over hoe we dit samen aanpakken", vindt Gwendolyn Rutten (Open VLD). "Met wat minder partijpolitiek en wat meer pragmatische oplossingen waarin we elkaar kunnen vinden." Wouter Beke (CD&V) waarschuwt er wel voor dat je iedereen méé moet hebben om te vermijden dat mensen afhaken. "Tegenover de ecofundamentalisten en de ecorealisten moeten we de ecoparticipationisten hebben", zegt hij. Iedereen moet meedoen, dus.

Beke doet een concreet voorstel. "We zijn het land met het meeste bedrijfswagens van heel Europa. Laat ons die bedrijfswagens vergroenen", zegt hij. De gevolgen daarvan zullen zich volgens hem binnen 4 à 5 jaar laten voelen op de markt van de tweedehandswagens, als die groene bedrijfswagens een tweede leven moeten krijgen. Beke verwacht ook veel van allerlei klimaatinitiatieven op lokaal gemeentelijk vlak.

Rutten wijst graag op wat er al is gerealiseerd, vooral op het vlak van hernieuwbare energie. Ze vernoemt daarbij graag de initiatieven van haar partijgenoten Lydia Peeters en Bart Tommelein in de Vlaamse regering. "Op het vlak van hernieuwbare energie halen we de doelstellingen wel", aldus Rutten. Een klimaatwet noemt ze  "een  goed idee".

We weten dat de kostprijs van nietsdoen of te weinig doen vele malen hoger is dan effectief ingrijpen

Groen-voorzitter Meyrem Almaci

Almaci is niet gerustgesteld door wat haar collega's van de minderheidsmeerderheid te vertellen hebben. "We weten dat de kostprijs van nietsdoen of te weinig doen vele malen hoger is dan effectief ingrijpen", zegt ze. "1 procent kost het van het wereldwijde bbp om dit probleem aan te pakken. 5 tot 20 procent als we niets doen."

"We moeten dit serieus nemen", vindt Almaci. "Iedereen moet zich bewust zijn van het probleem, dat probleem moet worden aangepakt door een ecologisch beleid dat sociaal is en laten we alstublieft niet vervallen in communautair gekrakeel."

Tijdens deze periode van lopende zaken kan er al wat gebeuren, zegt ze. Groen gooit het statiegeld voor wegwerpverpakkingen op tafel en wil ook de trein goedkoper maken. "Dit gaat niet weg na de verkiezingen", zegt Almaci. "Dus hebben wij die klimaatcoalitie nodig die een klimaatwet stemt."

Meest gelezen