Videospeler inladen...

Philippe De Backer (Open VLD) stopt met politiek

Ontslagnemend federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) stopt met politiek. Dat heeft hij bekendgemaakt na afloop van het partijbestuur bij Open VLD. De Backer keert terug naar zijn "eerste liefde": wetenschap en ondernemerschap.

De Backer was in de running als lijsttrekker voor de federale lijst in Antwerpen. Maar omdat voorzitter Gwendolyn Rutten evenveel mannen als vrouwen als lijsttrekker wilde opstellen, werd gespeculeerd dat De Backer wel eens uit de boot zou kunnen vallen, maar De Backer ontkent dat. Hij benadrukt dat het om een "persoonlijke beslissing" gaat, die losstaat van de speculatie over de liberale lijsttrekker in Antwerpen.

Rutten had De Backer de vraag gesteld om lijsttrekker te worden, maar hij besliste enkele uren geleden pas om daar toch niet op in te gaan. "Ik keer terug naar mijn eerste liefde van wetenschap en ondernemerschap, en zal dus niet op een lijst staan in mei", kondigde een emotionele De Backer aan. Hij zegt ook zijn plaats in de Antwerpse gemeenteraad vaarwel. De Backer blijft wel nog tot de verkiezingen op post in de regering van lopende zaken.

De 40-jarige De Backer studeerde biotechnologie aan de universiteit van Gent, waar hij in 2009 een doctoraat behaalde. Van 2008 tot 2010 was hij voorzitter van Jong VLD. Van 2011 tot 2016 was De Backer lid van het Europees Parlement. In 2016 werd hij staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude, Privacy en Noordzee. Na de val van de regering-Michel werd De Backer minister. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar was hij lijsttrekker voor Open VLD in Antwerpen en werd hij verkozen.

(lees verder onder de video van het volledige interview met Philippe De Backer)

Videospeler inladen...

De andere lijsttrekkers

Het partijbestuur van Open VLD heeft intussen de namen bekendgemaakt van de andere lijsttrekkers voor de verkiezingen van 26 mei. In Vlaams-Brabant trekken Gwendolyn Rutten (Vlaams) en Maggie De Block (federaal) de lijsten, in West-Vlaanderen Vincent Van Quickenborne (federaal) en Bart Tommelein (Vlaams), in Oost-Vlaanderen Alexander De Croo (federaal) en Carina Van Cauter (Vlaams), in Limburg Patrick Dewael (federaal) en Lydia Peeters (Vlaams).

Bart Somers trekt de Vlaamse lijst in Antwerpen. Na de aankondiging van het vertrek van Philippe De Backer uit de politiek zijn er nog geen beslissingen genomen over de Antwerpse Kamerlijst. Els Ampe trekt de Vlaamse lijst in Brussel en Mimi Crahaij (24, advocate en gemeenteraadslid in Ganshoren) de Brusselse Kamerlijst. Guy Vanhengel trekt de Brusselse gewestlijst en Sven Gatz zal deze duwen. De Europese lijst wordt ten slotte aangevoerd door Guy Verhofstadt.

Bekijk hier het volledige interview met Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten:

Videospeler inladen...

Meest gelezen