Reacties na overlijden Vermeersch: "'Ik sterf dankzij mijn levenswerk' is een van laatste dingen die hij opschreef" 

"Hij noemde zichzelf geen groot filosoof, maar wel een goed filosoof." Het is een van de vele reacties die binnenkomen na het overlijden van moraalfilosoof Etienne Vermeersch (84). Velen gingen met hem in debat of kregen les van hem. De reacties getuigen van veel respect voor de man. Vriend en collega Johan Braeckman benadrukt nog dat Vermeersch via zijn levenswerk -het recht op euthanasie- is kunnen gaan, en is daar blij om.

Rik Torfs

Kerkjurist Rik Torfs spreekt met veel lof over Etienne Vermeersch. "Ik vind hem een groot denker die een heel belangrijke rol heeft gespeeld voor het denken in Vlaanderen. Maar ik vind hem ook een bijzonder vriendelijke en hartelijke man, een levensgenieter met een heel brede cultuur en met een prettig karakter."

(lees verder onder de foto)

NICOLAS MAETERLINCK

Joël De Ceulaer

Vermeersch kon goed de bal spelen, zonder de man te raken

Joël De Ceulaer, journalist en schrijver

Joël De Ceulaer heeft Vermeersch tientallen keren geïnterviewd. "Ik denk dat wanneer ik alle uren optel dat ik hem interviewde, ik aan zes volle dagen kom", zegt De Ceulaer. "En dat was een voorrecht, omdat hij een bijzonder verstandig man was, omdat hij nooit zomaar iets zei, maar over alles wat hij zei, grondig had nagedacht. Je leerde altijd iets bij."

"Daarnaast was hij ook een bijzonder charmante, aangename, lieve man", gaat De Ceulaer verder. "Dat is misschien minder bekend bij het grote publiek, maar achter die scherpe debater die soms zijn stem verhief, ging een heel warme man schuil."

Verder typeert De Ceulaer Vermeersch als een man die ook graag zijn gelijk wilde halen. "Als hij ergens grondig over had nagedacht, dan was het ook zo in zijn visie. Al moet ik daaraan toevoegen dat hij heel erg op de bal kon spelen, zonder de man te raken."

"Hij noemde zichzelf geen groot filosoof", zegt De Ceulaer. "Maar hij noemde zich wel een goed filosoof. Daarmee bedoelde hij dat hij een impact heeft gehad op de samenleving en dat hij dingen mee heeft kunnen helpen veranderen."

Koen Geens

"We verliezen een belangrijke ethische stem in een aantal moeilijke debatten", zegt ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "Villa Politica". "Ik herinner mij verschillende gesprekken op radio en televisie waarin hij geprononceerde standpunten naar voren bracht op een gepassioneerde manier, altijd met de beste bedoelingen. Soms bevielen die standpunten mij, soms niet, maar ik was altijd onder de indruk van de overtuiging waarmee hij die zaken bracht en zijn goeder trouw."

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Mieke Van Hecke

Mieke Van Hecke (CD&V) wordt tot op de dag van vandaag nog aangesproken over een lang dubbelinterview dat ze ooit heeft gegeven samen met Vermeersch. "Ondanks dat ik zo verschil van fundamentele uitganspunten met Etienne Vermeersch", zegt Van Hecke, "konden wij enorm van elkaars gezelschap genieten. Ik heb prachtige herinneringen aan het interview "Villa Hellebosch" in De Standaard. We hebben samen gediscussieerd, samen gezongen, gegeten en samen genoten van de omgeving. We hebben er zelfs een bijnaam aan overgehouden: "de nozem en de non" en ik vind dat tot op vandaag nog altijd een eretitel.  Ik ben ontroerd door het bericht van zijn overlijden en ik mijmer nog wel even over die avond en nacht in Vollezele."

(lees verder onder de foto)

Nicolas Maeterlinck

Johan Braeckman

Filosoof en vriend Johan Braeckman stond erg dicht bij Vermeersch. Hij verspreidde samen met Dirk Verhofstadt het nieuws van Vermeersch' overlijden.

Vermeersch heeft gekozen voor euthanasie, hij is gestorven op de manier zoals hij het zelf wou. 

"Ik sterf dankzij mijn levenswerk" is een van de laatste dingen die hij heeft opgeschreven

"Hij was ook sterk gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel", besluit Braeckman. "Dat liet bij vriend en vijand een diepe indruk na. Ik zal hem zeer hard missen. Je legt je er wel bij neer, hij was bijna 85. Hij is tot op het einde helder gebleven en hij heeft altijd gezegd dat hij een schitterend leven heeft gehad."

Dirk Verhofstadt

Dirk Verhofstadt, politiek filosoof en publicist, en goede vriend van Etienne Vermeersch benadrukt de grote impact van Vermeersch op het maatschappelijke debat.

“Hij was een van de grootste filosofen die Vlaanderen ooit heeft gekend. Hij had een grote impact op het maatschappelijke debat, en op heel wat wetgeving. Met name op ethisch vlak, bij de legalisering van abortus en de legalisering van euthanasie. Het is eigenlijk dankzij hem dat mensen die vandaag ondraaglijk lijden en die dat nadrukkelijk vragen uit het leven kunnen stappen."

Dankzij hem kunnen mensen die ondraaglijk lijden en die dat nadrukkelijk vragen uit het leven stappen

"Daarnaast is er zijn invloed door problemen als milieu, overbevolking en dierenwelzijn op de agenda te zetten. En ten derde door de Verlichtingswaarden zoals de vrijheid van meningsuiting, gelijkheid van mannen en vrouwen, strikte scheiding van Kerk en Staat met hand en tand te verdedigen."

"Etienne was heel sterk in debat, gekend van radio en tv, maar eigenlijk ook een heel zachtaardige man die bijzonder geliefd was bij grote lagen van de bevolking."

(Lees verder onder de foto)

BELGA/WARNAND

Wouter Beke, Gwendolyn Rutten en Meyrem Almaci

De voorzitters van CD&V, Open VLD en Groen hebben in "Terzake" kort gereageerd op het overlijden van de invloedrijke filosoof Etienne Vermeersch. Bekijk hun reactie op het overlijden van Etienne Vermeersch hier:

Videospeler inladen...

Reacties op Twitter

Naar aanleiding van het overlijden van Etienne Vermeersch is er op Canvas om 23 uur een extra "De afspraak".

Meest gelezen