Jonas Roosens

Relschopper 'Mars tegen Marrakech' riskeert 10 maanden cel

Een man die tijdens de rellen na de ‘Mars tegen Marrakech’ op 16 december een verkeersbord naar de politie gooide, riskeert een celstraf van tien maanden. Zijn advocaat geeft toe dat dat de beklaagde met het bord gooide, maar vraagt toch de vrijspraak. “De politie stond twintig meter verder. Er kan dus nooit sprake zijn van geweld of bedreigingen.”

De manifestatie eind 2018 lokte ongeveer 5.500 betogers naar het Schumanplein in Brussel.  De mars verliep eerst rustig, maar ontaardde nadien in rellen. Ter hoogte van de Wetstraat tussen het Berlaymont- en het Karel De Grotegebouw kwam het tot confrontaties met de politie. De extreemrechtse betogers gooiden onder meer met stenen, verkeersborden en hekken en vernielden enkele ruiten. Naast 90 administratieve aanhoudingen, werden zes verdachten gerechtelijk gearresteerd. Drie van hen werden gedagvaard en moeten zich vandaag voor de correctionele rechtbank verantwoorden. De openbaar aanklager eist 10 maanden cel of een zware werkstraf tegen de eerste beklaagde, die een verkeersbord in de richting van de politie gooide.

De politiemannen stonden twintig meter verder, er was nooit sprake van geweld of bedreiging

Joris Vercammen, advocaat relschopper

“Mijn cliënt betwist niet dat hij dat bord heeft gegooid”, zegt advocaat Joris Vercammen. “Maar het parket vervolgt de man voor gewapende weerspannigheid en daarom vraag ik de vrijspraak. De politiemensen stonden twintig meter verder opgesteld, met hun schild in de aanslag. Zo’n verkeersbord gooi je slechts een meter ver. Er was dus nooit sprake zijn van geweld of een bedreiging.”

Nog volgens de raadsman is de verdachte al genoeg gestraft. “Hij werd uit de menigte gehaald en is toen proberen te ontsnappen. Hij heeft daarbij – volgens de politie – één slag met een open hand gekregen op zijn gezicht. De medische attesten tonen een ander verhaal. Hij heeft verschillende vuistslagen en kniestoten gekregen. Hij liep onder andere een gebroken neus op en heeft daarna zes uur moeten wachten met een bebloed gezicht in het politiecommissariaat. De man is zelfstandige en heeft een bouwbedrijf. Door het hele gebeuren is hij twee weken arbeidsongeschikt geweest. Ze hebben hem goed te grazen genomen.”

Man die VRT bedreigde na mars riskeert een werkstraf

Een man uit Mechelen die na afloop van de ‘Mars tegen Marrakesh’ dreigde met een aanslag op de VRT, heeft zich vandaag eveneens voor de rechter moeten verantwoorden.  Het parket spreekt van “zeer ernstige feiten, zeker in deze tijdsgeest”.

“Dit zijn zeer ernstige feiten, zeker in deze tijdsgeest”

Openbaar Ministerie

De beklaagde was op 16 december naar Brussel getrokken om te betogen tegen het Migratiepact, maar was daar niet betrokken bij de rellen. Na enkele pintjes trok hij huiswaarts, waar hij ’s avonds het VRT-Journaal bekeek. Hij was het naar eigen zeggen niet eens met de geïnterviewden die voorstander van het Migratiepact waren en besloot daarom de openbare omroep via Facebook te bedreigen. Hij postte in totaal drie boodschappen op de pagina van de VRT, waarin hij dreigde met een bompakket. Na zijn laatste post “Hoelang moet ik nog wachten op de politie? Ik vertrek binnen 10 minuten naar de Reyerslaan”, verwittigde de VRT de politie. Die kon de verdachte thuis arresteren.

“Dit zijn zeer ernstige feiten, zeker in deze tijdsgeest”, vorderde de openbaar aanklager. “Toch is een werkstraf of een straf met uitstel voldoende.” De beklaagde is akkoord om een werkstraf uit te voeren. “Hij had geen intentie om een aanslag te plegen”, zegt zijn advocaat. “Hij heeft de gevolgen van zijn daden niet ingeschat.

Voor een derde beklaagde is de zaak uitgesteld naar 28 februari. 

Meest gelezen