AFP or licensors

Schotse ex-premier Alex Salmond aangeklaagd voor seksueel misbruik

In Schotland is voormalig premier Alex Salmond officieel aangeklaagd voor seksueel misbruik. Hij wordt onder meer beschuldigd van aanranding en poging tot verkrachting. Salmond ontkent alles.

Salmond (64) gaf zich gisteren zelf aan bij de Schotse politie nadat hij had vernomen dat er een gerechtelijk onderzoek naar hem liep. Vandaag verscheen hij voor een rechtbank in Edinburgh, waar hij officieel aangeklaagd werd voor 14 verschillende feiten. Hij wordt onder andere beschuldigd van aanranding, pogingen tot verkrachting, aanranding van de eerbaarheid en seksuele intimidatie.

De ex-premier ontkent alles. "Ik ben onschuldig met betrekking tot welk misdrijf dan ook", reageerde hij na de zitting. "Ik weerleg al deze beschuldigingen en ik zal mezelf tot het uiterste verdedigen. Ik zou hier nog veel meer over willen zeggen, maar ik moet me aan bepaalde regels houden en ik zal mijn zaak bepleiten in de rechtszaal." Salmond werd vrijgelaten onder borg. Wanneer hij opnieuw voor de rechter moet verschijnen, is nog niet duidelijk.

Onafhankelijkheid

Salmond was zeven jaar premier van Schotland (2007-2014) en meer dan twintig jaar leider van de Schotse onafhankelijkheidspartij SNP. Hij zette zijn schouders onder het referendum over Schotse onafhankelijkheid in 2014, maar een kleine meerderheid van 55 procent van de bevolking koos er toen voor om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. Een dag na het referendum kondigde hij aan dat hij later dat jaar zou aftreden. Hij werd opgevolgd door Nicola Sturgeon, die nog steeds premier is.

De beschuldigingen tegen hem wegens seksueel misbruik dateren uit de periode dat hij eerste minister was. De hele zaak kan ook gevolgen hebben voor huidig premier Sturgeon. Het Schotse parlement plant namelijk een onderzoek over wat Sturgeon wist over de zaak-Salmond en wanneer ze op de hoogte was. Intussen is Salmond uit de SNP gestapt, naar eigen zeggen omdat hij geen verdeeldheid over deze zaak wilde zaaien binnen de partij.

Meest gelezen