Siegfried Bracke wil "heel graag" Kamervoorzitter blijven

Siegfried Bracke wil na de federale verkiezingen van 26 mei graag voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers blijven. Dat heeft hij gezegd in "De ochtend" op Radio 1. "Ik zou dat heel graag doen als dat zou kunnen, want het is een buitengewoon boeiende job." Bracke gaat ook kort in op de heisa omtrent humanitaire visa. Volgens de Kamervoorzitter heeft partijgenoot Theo Francken "correct gehandeld". 

Bracke duwt bij de verkiezingen de Oost-Vlaamse Kamerlijst van N-VA. "Uit principe" was hij naar eigen zeggen niet meer beschikbaar voor een plek bovenaan de lijst, "want je moet kansen geven aan andere mensen".

Bracke (65) noemt zich zeer onthecht als politicus. "De dag dat ik er zelf niet meer in geloof, stop ik ermee", zegt hij. Toch heeft hij de ambitie om nog eens vijf jaar te zetelen als Kamerlid, indien mogelijk zou Bracke zichzelf graag opvolgen als voorzitter van de Kamer. "Ik zou dat heel graag doen als dat zou kunnen, want het is een buitengewoon boeiende job. Al is het maar omdat ik de stiel heb moeten leren."

Voorzitter zijn is echter niet evident, aldus Bracke, "zeker niet in een woelig parlement als het mijne. Maar eerlijk: ik heb er ongelooflijk van genoten."  

Over humanitaire visa: "Francken heeft correct gehandeld"

Bracke reageert ook kort op de heisa over humanitaire visa. Hij verdedigt het visabeleid van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie en partijgenoot Theo Francken. Franckens beleid rond humanitaire visa - en dan vooral de werkwijze met tussenpersonen - kwam in opspraak nadat de tussenpersoon Melikan Kucam was aangehouden voor mogelijke fraude.

"In dit soort omstandigheden, waar er geen ngo's of de VN aanwezig waren, kan je niet anders dan werken met tussenpersonen, en op basis van vertrouwen", zegt Bracke. "Als nadien blijkt dat je vertrouwen is misbruikt, moet dat streng worden bestraft. Maar ik denk dat hij correct heeft gehandeld. Als hij die mensen niet was gaan halen, dan vrees ik dat die mensen er niet meer zouden zijn geweest."

Beluister hier het interview met Siegfried Bracke in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen