Strenge straffen voor relschoppers na derby STVV-Genk

Voetbalclub STVV heeft zich op zijn website en op facebook gedistantieerd van de rellen na de derby van vorig weekend. Hooligans bekogelden toen bussen die Genk-supporters naar huis zouden brengen met stenen.

De relschoppers veroorzaakten heel wat materiële schade en er vielen ook enkele gewonden. De politie pakte 3 mensen van STVV en 9 mensen van voetbalclub Maastricht op. De straffen die ze kunnen krijgen, gaan van hoge boetes over stadionverboden tot celstraffen. En ook wie zelf geen stenen gooide maar de rellen steunde, kan gestraft worden.

Grensoverschrijdend hooliganisme

Fiorenzo Mostien van STVV pleit voor maatregelen om voetbalhooligans uit het buitenland tegen te houden. "Er zijn op korte tijd nogal wat problemen geweest met buitenlandse voetbalsupporters, afgelopen weekend ook nog in Gent trouwens. En dat mag geen trend worden. Daarom willen we als club samen met de betrokken overheden naar oplossingen zoeken". 

140 politiemensen

Volgens burgemeester Veerle Heeren (CD&V) was er voor de wedstrijd een goede risico-analyse gemaakt. Omdat het om een risicowedstrijd ging, waren er 140 politie-agenten ingezet en was er vooraf ook overleg geweest met de Nederlandse politie. Maar pas enkele uren voor de wedstrijd werd duidelijk dat er twee bussen met buitenlandse supporters naar Sint-Truiden waren afgezakt. Volgens burgemeester Heeren is het grensoverschrijdend hooliganisme voor Sint-Truiden een nieuw fenomeen. "Ik heb het de voorbije zes jaar niet meegemaakt. Het is nieuw voor ons en dus is het erg belangrijk dat we goede contacten hebben met buitenlandse politiediensten. Maar we leven in een Europa zonder grenzen waar mensen vrij kunnen reizen. Iedereen is welkom maar niet om amok te komen maken".

Meest gelezen