Videospeler inladen...

Theo Francken ondervraagd door gerecht over humanitaire visa

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is door het gerecht ondervraagd als getuige in het onderzoek naar mogelijke fraude met humanitaire visa. Daarnaast kreeg de Dienst Vreemdelingenzaken het bezoek van de politie en werd een onderzoek bij het OCMW van Ganshoren afgerond.

“Ik kan bevestigen dat ik ben uitgenodigd voor een verhoor door het gerecht en uiteraard ook op deze uitnodiging ben ingegaan”, zegt Francken aan HLN. Het parket bevestigt aan VRT NWS dat Theo Francken werd ondervraagd als getuige.

De zaak draait rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die zich zou hebben laten betalen om oosterse christenen aan humanitaire visa te helpen.

Ex-staatssecretaris Francken zegt dat hij "volledige transparantie" wil verschaffen, maar geeft verder geen commentaar in het belang van het onderzoek.  

Dienst Vreemdelingenzaken krijgt politie over de vloer

Parallel met het verhoor van Theo Francken, heeft de De Dienst Vreemdelingenzaken dinsdag politieagenten over de vloer gekregen in het kader van het onderzoek naar de mogelijke fraude met humanitaire visa. Dat bevestigt DVZ-woordvoerder Geert De Vulder. Het gaat niet om een inval of een huizoeking: het parket had vorige week al een afspraak vastgelegd om langs te komen.

Geen onregelmatigheden in boekhouding van OCMW Ganshoren

Hoofdverdachte Melikan Kucam is naast gemeenteraadslid voor N-VA in Mechelen ook boekhouder van het OCMW van Ganshoren. Daarom heeft De Raad voor Maatschappelijk Welzijn (RMW) een interne controle gedaan in de boekhouding van het OCMW. Er werden geen onregelmatigheid vastgesteld, zo heeft het OCMW donderdag gemeld.

In afwachting van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek werd Kucam door het OCMW geschorst voor een periode van een maand. Dat de boekhouding volledig in orde is, verandert daar niets aan. Het OCMW buigt zich op 17 februari opnieuw over de schorsing. 

Meest gelezen