Van Gogh Museum leent "Zonnebloemen" niet meer uit: "Te kwetsbaar"

Het Van Gogh Museum in Amsterdam gaat het beroemde schilderij "De Zonnebloemen" niet langer uitlenen. Het werk is te kwetsbaar geworden voor verdere verhuizingen. Van "De Zonnebloemen" bestaan vijf versies, die Vincent Van Gogh kort na elkaar in 1888 en 1889 schilderde. De andere vier versies hangen in musea in Londen, Tokio, München en Philadelphia. 

Het Van Gogh Museum Amsterdam zal het schilderij "Zonnebloemen" van Vincent van Gogh niet meer uitlenen. Na uitvoerig onderzoek naar de staat van het schilderij blijkt dat het "stabiel maar kwetsbaar" is, meldt het museum. "Om die reden hebben we besloten dat Zonnebloemen niet meer op reis gaat", zegt directeur Axel Rüger.

Het is van belang dat "Zonnebloemen" zo min mogelijk wordt verplaatst en in een stabiel klimaat hangt.

Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum Amsterdam

"Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat de grond- en verflagen stabiel zijn, maar zeer gevoelig voor trillingen en veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur", legt Rüger uit. "Het is dus van belang dat het schilderij zo min mogelijk wordt verplaatst en in een stabiel klimaat hangt."

Op dit moment is het werk tijdelijk uit de zaal gehaald. Tijdens een kleine restauratie wordt het klaargemaakt om het zo goed mogelijk te kunnen behouden. Internationale specialisten hebben het doek, de grond- en verflagen en de eerdere restauraties onderzocht. Vanaf vrijdag 22 februari is het weer te zien voor het grote publiek. 

Het schilderij is een van de bekendste werken van Van Gogh. Hij maakte het in 1888 en 1889 in Zuid-Frankrijk. In totaal maakte hij vijf schilderijen van een grote bos zonnebloemen in een vaas. De andere vier zijn te zien in de National Gallery in Londen, de Neue Pinakothek in München, het Sompo Japan Museum of Art in Tokio en het Museum of Art in Philadelphia.

In het 47-jarig bestaan van het Van Gogh Museum is "Zonnebloemen" alleen bij hoge uitzondering uitgeleend: in totaal zes keer. Dat gebeurde voor het laatst in 2014. Toen werd het naar The National Gallery in Londen gebracht, waar het naast de "Zonnebloemen" uit die collectie kon worden opgehangen.

De versie van de National Gallery wordt binnenkort op haar beurt - en ook uitzonderlijk - uitgeleend aan het Tate Britain Museum, even verderop in Londen, voor de tentoonstelling "Van Gogh and Britain".

Meest gelezen