Layla El-Dekmak en Job Van Nieuwenhove

Verhalen uit Jemen en de verzwegen genocide in Rwanda: dat is aflevering 4 van Vranckx & Byloo

Wat drijft mensen tot oorlog? Of het nu gaat om het Jemen van vandaag of het Rwanda van 25 jaar geleden: ijzingwekkend gemakkelijk keren buren zich tegen elkaar. In de nieuwe aflevering van hun podcast proberen Rudi Vranckx en Vincent Byloo te begrijpen hoe dat kan.

Luister naar Vranckx & Byloo op:

Elke maand houden Rudi Vranckx en Vincent Byloo de vinger aan de pols van de wereld in hun podcast Vranckx & Byloo. En deze maand hebben ze veel om over bij te praten.

Rudi is immers terug uit Jemen, en heeft de grote verhalen en kleine theorietjes die de ronde doen getoetst aan de realiteit. Hij heeft gemerkt dat de werkelijkheid op de grond complexer is dan het zwart-witverhaal van een oorlog tussen Saudi-Arabië en Iran. Nee, het zit dieper. Onder die adembenemend mooie bergen van Jemen borrelt een moeras.

Hebben de overlevering eveneens getoetst aan de feiten: de documentairemakers Job Van Nieuwenhove en Layla El-Dekmak. Vijfentwintig jaar na de genocide keerden zij terug naar Rwanda, en ontmoetten er een volk dat in codetaal spreekt… maar niet over de volkerenmoord, want dat is officieel verboden.

Annelies Beck vertelt wat Brazilië in de armen van de homohatende president Bolsonaro dreef.

Nomade Job volgde er voor zijn Vranckx-reportage de Ronde van Rwanda die als geen ander de kloof tussen Hutu’s en Tutsi’s overbrugt. Layla ging dan weer voor productiehuis De Chinezen op zoek naar de menselijke verhalen achter het nog steeds zo moeilijk verteerbare verleden. Maar nog steeds moeten ze het antwoord schuldig blijven op die ene vraag: wat drijft mensen toch tot zoveel haat?

Stel dat je zoon homo was: zou je dan stemmen op een president die openlijk holebi’s schoffeert? In Brazilië hoeft dat geen probleem te vormen, stelde Terzake-anker Annelies Beck vast. Een van haar Braziliaanse vrienden deed het gewoon. Annelies zag hoe het land in de armen van Bolsonaro gedreven werd en heeft het verder ook over haar nieuwe roman “Toekomstkoorts”, die zich afspeelt in, jawel, Brazilië.

Vijftig jaar nadat Nonkel Bob ons land ertoe opriep, slaat men ook in Pakistan aan het bomenplanten. Ze mikken meteen hoog: maar liefst 10 miljard (10.000 miljoen volgens de Rekenschaal van Byloo) bomen moeten er verrijzen. Ze zijn dan ook broodnodig.

Er valt dus ook goed nieuws te rapen in de wereld. En het beste nieuws van allemaal: Rudi is tegenwoordig een softie. Hij kijkt zelfs naar romcoms en vrouwenreeksjes. Want dat is The Handmaid’s Tale toch?

Je kan de vierde aflevering nu beluisteren op het podcastkanaal Vranckx & Byloo. Je vindt het kanaal op alle gangbare podcastapps.

De Nomaden-reportage van Job Van Nieuwenhove, "De Ronde van Rwanda", kan je op 23 februari bekijken in Vranckx op Canvas. Van Nieuwenhove maakte die samen met zijn cameramannen Adriaan De Loore en Brennan Kurfees, met steun van Fonds Pascal Decroos. "Helen na de Hel", de documentaire die Layla El-Dekmak voor De Chinezen maakte, wordt vanaf 26 maart uitgezonden op Canvas. En de roman "Toekomstkoorts" van Annelies Beck ligt nu in alle boekhandels.

Bekijk hieronder "Vranckx - De Ronde van Rwanda":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen