1.500 Truiense scholieren op straat voor het klimaat

"Red onze planeet! Er is geen plan B! Op straat voor het klimaat!". Die kreten weergalmden vrijdag door de straten van Sint-Truiden. Na de klimaatmars in Brussel besluiten ook 1.500 Limburgse scholieren dat ze het heft in eigen handen willen nemen.

De 14-jarige Jasper Hommers wilde afgelopen donderdag naar Brussel trekken voor de klimaatmars, maar mocht dat niet van z'n moeder. Hij besloot daarom een video de wereld in te sturen met de oproep om mee te lopen in een eigen Truiense mars. En of daar reactie op kwam. De leerlingen van zeven scholen stonden om 11 uur op de Veemarkt om mee te wandelen. En daar waren ook vier lagere scholen bij.

Pedagogisch verantwoord

Voor de leerlingen is de maat vol. "Make the earth green again, maak de aarde opnieuw groen. De vervuiling moet gewoon stoppen, er moet iets gebeuren", zegt een leerling van het Atheneum. "We willen laten zien dat we de situatie heel erg vinden, daarom deze actie", voegt een andere leerling eraan toe. (lees verder onder de foto)

Die klimaatmarsen zorgen voor heel wat commotie, omdat de leerlingen spijbelen om te kunnen betogen. Maar bij de Truiense mars lopen directie en leerkrachten zélf mee. "Het is pedagogisch verantwoord om het samen te doen", zegt Stefan Derwael, leerkracht van het Atheneum. "We willen de leerlingen ervan bewust maken dat zij er mee aan moeten werken. Dat begint al op de speelplaats met het afval op een juiste manier weg te gooien, in plaats van op de grond. Het begint ook bij henzelf, bij die kleine dingen."

Wat doe je zélf?

Want dat is de vraag die sinds de eerste klimaatmars onmiddellijk gesteld werd: Wat doen jullie zelf eigenlijk voor het klimaat? "Je kan duidelijk zien dat het niet goed gaat met de wereld", verdedigt een leerling van Het Kompas zich. "Wij willen maatregelen, en die nemen we zelf ook. Ik probeer minder vlees te eten, neem zo weinig mogelijk de auto en gebruik zo vaak mogelijk het openbaar vervoer. Mijn familie en ik kopen vooral bioproducten." (lees verder onder de foto)

 

Duidelijke eisen

Op een uurtje lopen de jonge betogers naar de Grote Markt. Daar staat het stadsbestuur hen op te wachten. Behalve al die leerlingen heeft organisator Jasper ook duidelijke eisen meegenomen. "Wij willen fietspunten in Sint-Truiden, meer vuilnisbakken in de stad en minder plastic zakjes in de supermarkten. We zeggen het nu met 1.500 man, dus ze zullen wel moeten luisteren."

Meest gelezen