16 mensen opgepakt in Anderlechtse probleemwijk Peterbos

De wijk kwam vorig jaar verschillende keren in het nieuws door gewelddadige incidenten. Sindsdien hield de politie al verschillende acties.

De voorbije weken heeft de politie in de Anderlechtse Peterboswijk 16 mensen opgepakt die verdacht worden van drugshandel en moordpoging. Dat meldt het parket van Brussel. Op 10 januari werden 5 verdachten aangehouden en werd een werkplaats ontdekt die gebruikt werd voor het inpakken van verdovende middelen. Op 16 januari werden 5 nieuwe verdachten aangehouden voor drugshandel, en op 24 januari 2019 leverde een nieuwe operatie nog twee bijkomende arrestaties op. Op 8 januari tenslotte werden vier verdachten aangehouden, onder wie twee minderjarigen, die verantwoordelijk zouden zijn voor een strafexpeditie waarbij een persoon levensgevaarlijk gewond raakte.

De Peterboswijk kwam in april 2018 meermaals in het nieuws door verschillende incidenten. Zo raakte toen bekend dat het Brusselse parket sinds eind december al een tiental opsporingsonderzoeken had geopend voor poging doodslag op agenten, naar aanleiding van de incidenten waarbij agenten bekogeld werden. Ook werden drie controleurs van de MIVB aangevallen door een groep jongeren en werd een cameraploeg van de VRT het doelwit van jongeren die stenen gooiden.

De lokale politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) was intussen al bezig met een onderzoek naar drugshandel in de wijk, wat in oktober al leidde tot de aanhouding van negen personen.

Op 10 januari heeft de politie 5 verdachten opgepakt en een werkplaats blootgelegd die gebruikt werd voor het inpakken van verdovende middelen. Daarbij werd meer dan 75.000 euro in beslag genomen, en een grote hoeveelheid drugs.

"Op 16 januari 2019 werden 5 nieuwe verdachten gearresteerd", zegt Brussels parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe. "Dat heeft geleid tot de vondst van meer dan 30.000 euro contant geld, grote hoeveelheden cocaïne en marihuana en een vuurwapen. Tot slot werd op 24 januari 2019 een nieuwe operatie uitgevoerd. Daarbij werden twee verdachten opgepakt."

 Van die 12 opgepakte verdachten werden er in totaal twee onder aanhoudingsbevel geplaatst en drie anderen vrijgelaten onder voorwaarden.

"Er werd ook meer dan 100.000 euro, 600 gram cocaïne, twee kilo cannabis en materiaal voor de bereiding van verdovende middelen in beslag genomen", zegt het parket.

Strafexpeditie

In de wijk had op 28 december ook een strafexpeditie tussen drugdealers plaats, waarbij een persoon verschillende messteken had gekregen en levensgevaarlijk gewond raakte. Daarvoor werden op 8 januari vier verdachten opgepakt. Het ging om twee meerderjarigen en twee minderjarigen. De twee meerderjarigen werden in verdenking gesteld voor poging tot moord en onder aanhoudingsbevel geplaatst.

Meest gelezen