© The Hollywood Archiv - creative.belgaimage.be

“Schindler’s list” opnieuw in de zalen, volgens Spielberg is het nu belangrijker dan ooit dat u de film ziet

Op zondag 27 januari is het de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Die datum werd door de Verenigde Naties gekozen omdat op 27 januari 1945 de overlevenden in het concentratiekamp van Auschwitz werden bevrijd door het Sovjetleger. Naar aanleiding van de Herdenkingsdag en de 25ste verjaardag van “Schindler’s list”, wordt het tijdloze meesterwerk van Steven Spielberg opnieuw vertoond in een aantal Belgische bioscopen. Volgens Spielberg is de film op dit moment in de wereldgeschiedenis “actueler dan ooit”.

De film gaat over de historische figuur Oskar Schindler, flamboyant Duits industrieel tijdens de Tweede Wereldoorlog, lid van de nazipartij. Aanvankelijk trekt hij zich weinig aan van het lot van de joden: hij beschouwt hen vooral als goedkope krachten in zijn fabrieken in het Poolse Krakau. Maar uiteindelijk laat Schindler zijn geweten spreken en hij zal er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat 1200 joden gered worden van deportatie naar de concentratiekampen.

Steven Spielberg vond zichzelf eerst niet geschikt om dit verhaal te verfilmen, nadat hij een reputatie had opgebouwd als “popcorn”-regisseur met blockbusters als “Jaws”, “E.T.” en “Indiana Jones”. Maar hij herinnerde zich de verhalen van zijn ouders, die allebei verre familieleden hadden verloren tijdens de Holocaust, en hoe hij als orthodoxe joodse jongen op school werd gepest. Mede daarom beschouwde Spielberg het uiteindelijk toch als een zeer persoonlijke verantwoordelijkheid om “Schindler’s list” naar het witte doek te brengen. “Ik vreesde dat het lot van de joden tijdens WOII verloren geschiedenis zou worden, dat nieuwe generaties zouden vergeten wat er destijds gebeurd is,” zei Spielberg onlangs in een interview met een Amerikaanse zender. “Het werd de belangrijkste ervaring in mijn carrière als regisseur.”

Bekijk hier waarom het relevant is dat "Schindler's list" opnieuw in de zalen komt:

Video player inladen...

Monumentaal meesterwerk

De opnames vonden plaats in en rond Krakau, waar de historische gebeurtenissen hadden plaatsgevonden. Het gewicht van de geschiedenis woog op de filmploeg: er heerste vaak ijzige stilte op de set, er werd amper gelachen. Omdat Spielberg het soms te lastig kreeg, liet hij zich, telefonisch vanuit Californië, opbeuren door komiek Robin Williams. Bovendien moest Spielberg ’s avonds, na de opnames van “Schindler’s list”, de montage afwerken van “Jurassic park”, de andere film die hij in 1993 zou uitbrengen.

“Schindler’s list” ging eind november 1993 in de VS in première en werd meteen onthaald als een monumentaal meesterwerk. Terecht: het diep-menselijke verhaal, verfilmd in hypnotiserend zwart-wit, maakt de horror van de Holocaust pijnlijk tastbaar. Enkele maanden later won “Schindler’s list” 7 Oscars, onder andere voor Beste Film en Regie, en ook voor de onvergetelijke muziek van John Williams.

“Georganiseerde haat leidt tot genocide”

Steven Spielberg

De film sloeg ook commercieel aan: “Schindler’s list” had een bescheiden productiebudget (naar Spielberg-normen toch) van 22 miljoen dollar en bracht uiteindelijk 300 miljoen dollar op. De regisseur, één van de rijkste inwoners van Hollywood met een persoonlijk fortuin van 3,7 miljard dollar, weigerde ook maar één cent aan “Schindler’s list” te verdienen. “Dat zou bloedgeld zijn,” heeft hij ooit gezegd. Spielberg investeerde zijn persoonlijke winst in de oprichting van de Shoah Foundation. Sinds midden jaren negentig heeft die organisatie ruim 55.000 interviews gearchiveerd met overlevenden van de Holocaust, precies om al die persoonlijke verhalen nooit meer verloren te laten gaan.

Een kwarteeuw na de oorspronkelijke release van “Schindler’s list”, kunnen we de film dus opnieuw op het grote scherm zien. De timing is voor Spielberg cruciaal: “Ik denk dat er nu meer op het spel staat dan toen de film in de jaren negentig uitkwam. Want we leven in tijden met oprukkend racisme en vreemdelingenhaat. Individuele haat is vreselijk, maar wanneer het collectieve, georganiseerde haat wordt, dan leidt dat tot genocide.”

Bekijk hieronder een interview met Steven Spielberg over "Schindler's list" uit 1993:

Video player inladen...

“Schindler’s list” speelt nu zondag 27 januari (en op enkele latere data) in de Kinepolis-cinema’s en in een aantal bioscopen in Brussel, Gent, Koersel en Leuven.

Meest gelezen