Videospeler inladen...

Alexander De Croo (Open VLD): "Voor klimaatbeleid focussen op klassiek personenvervoer, industrie en verwarming"

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) moet een goed klimaatbeleid focussen op die segmenten die een grote impact op de uitstoot hebben. Hij heeft het dan niet over de luchtvaart, maar wel over klassiek personenvervoer, industrie en verwarming van huizen. Hij bevestigt in "De afspraak op vrijdag" dat de volgende regeerakkoorden een heel fors klimaatakkoord zullen moeten bevatten. 

Met het aanzwellende klimaatprotest komen de opwarming van de aarde en de maatregelen om dat te verhinderen hoog op de politieke agenda. In dat verband hoor je vaak dat bijvoorbeeld vliegen veel te goedkoop is geworden. "Luchtvaart staat maar voor 2 procent van de uitstoot", relativeert De Croo. "De ongebreidelde groei in de luchtvaart is niet houdbaar, maar je moet maatregelen nemen die impact hebben."

Eigenlijk zouden we premies moeten geven om oude huizen zo snel mogelijk te slopen en te vervangen door nieuwe woningen

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Klassiek personenvervoer, de industrie en verwarming stoten relatief veel meer uit. In verband met verwarming pleit De Croo voor premies om oude huizen te slopen. "Een van de zwakheden in ons land is dat we nog bijzonder veel oude huizen hebben die door de huidige fiscaliteit steeds opnieuw gerenoveerd worden. Eigenlijk zouden we het omgekeerde moeten doen: premies geven om die oude huizen zo snel mogelijk te slopen en te vervangen door nieuwe woningen die passiefhuizen zouden kunnen zijn."

"Laten we ons alstublieft toch focussen op segmenten waar je veel impact kan hebben en ons niet verliezen in segmenten die kleiner zijn en weinig impact hebben", vindt De Croo.  Voor hem moet fiscaliteit sturend zijn en niet mensen zomaar pijn doen. Zo zou je die fiscaliteit ook kunnen gebruiken om de vele bedrijfswagens in ons land te vergroenen. Dat proefballonnetje liet CD&V-voorzitter Wouter Beke gisteren ook al op in "Terzake".

De volgende regeerakkoorden zullen een heel fors klimaatluik moeten hebben en liefst ertoe leiden dat je die zaken in een wet vergrendelt

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Wellicht tot grote ergernis van de jeugdige klimaatbetogers zijn we nog niet toe aan duidelijke plannen met concrete maatregelen om de uitstoot drastisch te verminderen. Maar het besef begint wel door te dringen dat er iets zal moeten gebeuren, en wel snel. "De volgende regeerakkoorden zullen een heel fors klimaatluik moeten hebben en liefst ertoe leiden dat je die zaken in een wet vergrendelt", zegt De Croo. In zulke wetten moet het te volgen traject duidelijk worden bepaald. "Het vizier mag niet meer van richting veranderen."

Volgens De Croo zal zijn partij een klimaatplan uitwerken dat gebaseerd is op reële oplossingen, waarbij mensen een reële keuze krijgen. "Een aantal zaken kunnen duurder worden, maar je moet de mensen een keuze geven. Dat je daar een stuk sociale correctie doorvoert, lijkt mij absoluut evident. Anders krijg je geen klimaatplan dat breed gedragen is."

Bekijk hieronder de integrale uitzending van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen