AFP or licensors

Openlijk homoseksueel parlementslid verlaat Brazilië na doodsbedreigingen

Het Braziliaanse parlementslid Jean Wyllys heeft aangekondigd dat hij niet meer terugkeert naar zijn land. Wyllys, momenteel in Europa, is homo en zegt dat de doodsbedreigingen zijn leven ondraaglijk maken. "Ik wil mezelf niet opofferen."

Wyllys, ooit nog finalist van de Braziliaanse versie van "Big brother", is een bekende naam in het land. Sinds hij in de politiek stapte, wierp hij zich op als een groot voorvechter van homorechten. Hij is een van de weinige openlijk homoseksuele parlementsleden in het land.

De aankondiging dat hij stopt als parlementslid voor de linkse PSOL, is groot nieuws in Brazilië. Het brengt ook het debat over de veiligheid van publieke figuren opnieuw naar de voorgrond. Vorig jaar werd Marielle Franco, een partijgenote en vriendin van Wyllys, doodgeschoten in het centrum van Rio de Janeiro. Een moord die veel ophef veroorzaakte.

Sindsdien stond Wyllys onder permanente bewaking. Dat valt hem zwaar, zegt hij in een interview met de krant Folha de São Paulo. "Waarom zou ik vier jaar van mijn leven in een gepantserde wagen met bodyguards willen doorbrengen? Vier jaar van mijn leven waarin ik niet kan gaan en staan waar ik wil?"

Verkiezing van Bolsonaro

Wyllys zegt niet dat hij vertrekt door de opkomst van Jair Bolsonaro, de nieuwe uiterst-rechtse president met een lange geschiedenis van homofobe uitspraken. Maar hij vindt wel dat het klimaat voor mensen van de LGBT-gemeenschap sindsdien nog vijandiger is geworden. Hij zegt ook dat de bedreigingen en laster op sociale media niet alleen hem treffen, maar zijn hele familie. 

Waar Wyllys nu naartoe gaat, is niet duidelijk. Hij laat weten dat hij op zoek gaat naar een plek om te studeren voor een doctoraat. "Ik denk dat dit politieke geweld in mijn land zal voorbijgaan. Misschien keer ik in de toekomst terug. Er zijn veel andere manieren om mij in te zetten dan het institutionele", besluit hij. Op Twitter bedankt Wyllys zijn medestanders. "Een bedreigd leven beschermen is ook een strategie om voor betere dagen te strijden", schrijft hij.

Meest gelezen