Video player inladen...

Eén dode en drie zwaargewonden na steekvlam in silo in Anzegem

Bij een brand in een silo van het ramen- en deurenbedrijf Pouleyn in Vichte bij Anzegem is een dode gevallen. Het gaat om een jongeman van 24 jaar. "De man werd rechtstreeks geconfronteerd met de steekvlam en is toen uit de hoogtewerker gevallen", vertelt burgemeester van Anzegem Gino Devogelaere. Drie anderen raakten zwaargewond. Het arbeidsauditoriaat is een vooronderzoek gestart. 

De ruimdienst Cannie uit Oostrozebeke voerde vanmorgen ruimingswerken uit in een silo van ramen- en deurenbedrijf Pouleyn, in de Diesveltstraat in Vichte bij Anzegem. Daar had gisteren een kleine brand gewoed. De houtkrullen die aanwezig waren in de silo waren nog warm. Bij het openen van een luik op zo'n vier meter hoogte kwam zuurstof in aanraking met de nog warme houtkrullen, waardoor rond halfacht vanmorgen een metershoge steekvlam ontstond. 

Vier werknemers raakten daarbij zwaargewond. Eén van hen, een jongeman van 24, is in de loop van de voormiddag overleden. "De man werd rechtstreeks geconfronteerd met de steekvlam en is toen uit de hoogtewerker gevallen", vertelt burgemeester van Anzegem Gino Devogelaere. De drie anderen hebben zware brandwonden. Twee van hen zijn nog steeds in kritieke toestand en worden overgebracht naar het brandwondencentrum van het UZ Leuven. Door de ernst van de brandwonden was het een tijdlang onduidelijk wie de slachtoffers waren.

Lees verder onder de video. 

Video player inladen...

De burgemeester reageert geschokt en spreekt van "paniek". "Om de zoveel tijd moet die silo geruimd worden. Gisteren was er al een brand, maar dat was niet erg. We namen nu het zekere voor het onzekere. Het is verschrikkelijk nieuws." 

De brandweer heeft een gat gemaakt in de silo. Van daaruit wordt nu verder nageblust. De rook zou volgens hen niet schadelijk zijn en er is ook geen gevaar voor de omwonenden. De gemeente Anzegem kondigde even het medisch interventieplan af, maar dat is intussen ook afgeblazen.

Lees verder onder de tweets.

Het Gentse arbeidsauditoriaat startte een vooronderzoek naar het ongeval. De steekvlam ontstond vermoedelijk bij het openen van de buitendeur. Daardoor verschoof de brandende houtstapel en het contact met de buitenlucht veroorzaakte een explosie. 

Het onderzoek zal zich toespitsen op de arbeidsveiligheid. Zo zal er gekeken worden of er voldoende overleg en informatie-uitwisseling geweest is. 

Meest gelezen