Videospeler inladen...

Grieks parlement stemt nipt in met naamsverandering: buurland mag Noord-Macedonië heten

Het Griekse parlement heeft ingestemd met de naamsverandering van zijn noorderbuur. Het land mag voortaan als Noord-Macedonië door het leven gaan. De Griekse premier Alexis Tsipras had daarover vorig jaar een akkoord gesloten met zijn Macedonische collega Zoran Zaev, maar veel Grieken zijn zeer misnoegd over het compromis.   

Athene en Skopje kwamen in juni 2018 overeen dat de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) omgedoopt zou worden tot Noord-Macedonië. Het Macedonische parlement keurde eerder deze maand de naamsverandering al goed. Vanmiddag was het de beurt aan het Griekse parlement. Dat keurde de naamsverandering goed met een heel nipte meerderheid: 153 van de 300 parlementsleden stemden vóór.

De naamskwestie sleept al bijna 30 jaar aan. In 1991 riep de Joegoslavische deelrepubliek Macedonië de onafhankelijkheid uit. Het werd lid van de Verenigde Naties onder de naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

Toetreding NAVO en EU

De naam lag erg gevoelig bij de Grieken, omdat zij ook een provincie Macedonië hebben, en omdat ze vinden dat de naam uitsluitend tot het Griekse historisch erfgoed behoort. De naamskwestie verzuurde de relatie tussen beide buren zozeer dat Griekenland ook de toetreding van Macedonië tot de NAVO blokkeerde. 

Nu de nieuwe naam Noord-Macedonië is goedgekeurd, belooft Griekenland de toetreding tot de NAVO en eventueel de Europese Unie niet langer tegen te houden. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt dat hij ernaar uitkijkt om "de toekomstige Republiek Noord-Macedonië" welkom te heten. 

"Nieuwe bladzijde"

"Vandaag schrijven we een nieuwe bladzijde voor de Balkan. De haat van nationalisme en conflict maakt plaats voor vriendschap, vrede en samenwerking", zegt Tsipras op Twitter. Internationaal wordt hij geprezen voor het akkoord dat hij met Skopje sloot, maar veel Grieken zijn misnoegd.

Ze vinden dat ook de naam Noord-Macedonië te ver gaat, want "Macedonië" zit nog altijd in de benaming. De kwestie veroorzaakte eerder deze maand nog een regeringscrisis, terwijl er ook meermaals grote, soms gewelddadige protestmarsen zijn gehouden. Ook terwijl de stemming aan de gang was, uitten tegenstanders hun ongenoegen op het plein voor het parlement. 

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen