BELGA/LEFOUR

Vanaf vandaag wordt het 500 eurobiljet niet langer uitgegeven door de Nationale Bank van België

De Nationale Bank van België en de meeste andere centrale banken in Europa geven het 500 eurobiljet vanaf vandaag niet langer uit. Maar het blijft een wettig betaalmiddel.

De meeste Europeanen zullen het 500 eurobiljet niet missen. Ze gebruikten het toch amper. Bijna de helft van de Europeanen heeft het biljet zelfs nog nooit in handen gehad, blijkt uit onderzoek van Europol. Ook het 200 eurobiljet wordt in heel wat Europese landen amper gebruikt, leert een studie van de Europese Centrale Bank.

(lees verder onder de grafiek)

Maar de beslissing van de ECB om het 500 eurobiljet te schrappen is evenzeer ingegeven door het feit dat het briefje het makkelijk maakt om grote hoeveelheden geld discreet te vervoeren. En dat het biljet criminele activiteiten zoals belastingfraude, maar ook het witwassen van geld en terrorismefinanciering in de hand kan werken.

Europol berekende dat één miljoen euro in biljetten van 500 euro 2,2 kilogram weegt, tegenover 22 kilogram in biljetten van 50 euro. Maar of dat de activiteiten van criminelen bemoeilijkt, is maar de vraag.  De meeste centrale banken geven het "criminele" eurobiljet vanaf vandaag niet langer uit. De centrale banken van Duitsland en Oostenrijk hebben uitstel gekregen en stoppen pas op 26 april.

Langzaamaan uit de markt gehaald

Het zal nog lange tijd duren vooraleer het 500 eurobiljet helemaal is verdwenen. Alle biljetten passeren vroeg of laat via de banken bij de centrale banken om te kijken of ze nog goed genoeg zijn of ze bijvoorbeeld niet gescheurd zijn. Voortaan zullen de biljetten van 500 euro nadien niet meer in omloop komen. 

Wie zo'n biljet heeft, zal er nog altijd mee kunnen betalen. En wie wil, kan het voor onbeperkte duur laten omwisselen bij de Nationale Bank.

Meest gelezen