De ingang van het Sint-Jan Berchmanscollege, een ander jezuïetencollege in Brussel.
Nicolas Maeterlinck

Jezuïeten willen school met zorgopleidingen openen in centrum van Molenbeek 

Egied Van Broeckhoven. Zo moet de nieuwe school van de jezuïeten in hartje Molenbeek gaan heten. Dat schrijft De Standaard. Met de nieuwe school willen de Vlaamse jezuïeten een "breder onderwijsaanbod" leveren, met onder andere ook opleidingen voor personenzorg. Een grond aan het Weststation werd al gekocht. Tegen 2023 moet de school openen. 

Een school met ook technische opleidingen in het centrum van de Brusselse gemeente Molenbeek. Het is niet meteen het eerste waar je aan denkt als de term "jezuïeten" hoort. Met een nieuwe school in de buurt van het Weststation, die moet openen tegen 2023, willen de jezuïeten een "breder onderwijsaanbod" leveren.

De focus zou dan ook liggen op opleidingen voor personenzorg, en de STEM-richtingen (wetenschap en techniek). Het is de eerste keer dat een jezuïetenschool in Vlaanderen zelf beroeps- en technische opleidingen opstart. Een naam is er ook al: Egied van Broeckhoven, symbolisch naar een priester en arbeider die werkte in Anderlecht. 

We willen iets doen aan de jeugdwerkloosheid en richten ons daarom op de zorgberoepen en op technische richtingen. Daar is de vraag op de arbeidsmarkt het grootst.

Paul Yperman, vereniging van Vlaamse jezuïetenscholen

"We spelen in op de noden die er in de steden zijn", zegt Paul Yperman, bestuurder bij vzw Cebeco die Vlaamse jezuïetenscholen verenigt, in De Standaard. "We willen iets doen aan de jeugdwerkloosheid en richten ons daarom op de zorgberoepen en op technische richtingen. Daar is de vraag op de arbeidsmarkt het grootst."

Momenteel hebben de jezuïeten zeven colleges in Vlaanderen. Nog twee andere colleges hebben plannen om  uit te breiden met meer beroeps- en technische opleidingen. Het gaat dan om Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth (Hivset) in Turnhout, waar nu al verpleegkundige opleidingen worden gegeven, en het Onze-Lieve-Vrouwecollege (samen met het Instituut van de Dames) in Antwerpen. 

Meest gelezen