Video player inladen...

Vandaag opnieuw een klimaatmars in Brussel: hoe geraak ik op de betoging of hoe kan ik ze best mijden? 

Vandaag is er opnieuw een mars voor het klimaat in Brussel. De organisatoren verwachten zo'n 30.000 mensen, maar volgens de politie kunnen het er heel wat meer zijn. De mars zal de nodige verkeershinder veroorzaken in Brussel. Mensen bereiden hun reis dus best goed voor. Hier geven we enkele tips, zowel voor klimaatbetogers als voor mensen die zich om andere redenen in Brussel moeten verplaatsen.

Op zondag 2 december trokken meer dan 65.000 mensen door Brussel om een "meer schone lucht, meer hernieuwbare energie en meer politieke daadkracht" te eisen. De afgelopen weken kwamen ook heel wat jongeren naar Brussel afgezakt om hun stem voor het klimaat te laten horen. Donderdag was die groep al aangegroeid tot 35.000 zogenoemde klimaatspijbelaars.

De mars vandaag wordt georganiseerd door Rise for Climate, een burgerbeweging die naar eigen zeggen de mensheid wil redden. De organisatoren verwachten 30.000 mensen, maar de politie denkt dat het er meer zouden kunnen zijn, omdat ook de klimaatjongeren zich bij de mars zouden aansluiten. 

Het parcours van de mars

De klimaatbetogers verzamelen vanaf 13 uur aan het station Brussel Noord ter hoogte van de Albert II-laan. Dan zullen ze een deel van de kleine ring volgen, om via de Belliardstraat naar het Europees Parlement te gaan. Daar is animatie voorzien en er worden ook enkele speeches gehouden. De samenkomst eindigt om 18 uur. 

Hoe komen de betogers naar Brussel?

De betogers wordt aangeraden om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. De NMBS legt 10 extra treinen in, heen en terug, vanuit verschillende steden. 36 treinen worden versterkt met extra rijtuigen. "Op die manier zijn er 50.000 extra plaatsen in de treinen die tussen 12 uur en 14 uur in het Noordstation aankomen. Dat is ongeveer een verdubbeling van het gewone aanbod op zondag", zegt Bart Crols van NMBS. "Na de betoging wordt dezelfde inspanning gedaan om iedereen naar huis te krijgen."

Het kan druk worden op de trein.

Om van het Europees Parlement terug naar het Noordstation te geraken, worden aan het einde van de betoging pendeltreinen ingezet tussen het station Brussel-Luxemburg en Brussel-Noord. 

Treinreizigers wordt aangeraden om hun ticket zoveel mogelijk vooraf te kopen en om zeker ook gebruik te maken van de extra treinen die worden ingelegd. "Het kan druk worden in de stations en op de trein", zegt Bart Crols. 

NMBS verkoopt in tegenstelling tot vorige keer geen speciale actietickets. "De actie in december was opgezet rond de klimaattop in Polen", zegt Bart Crols. Hij raadt de mensen aan om een weekendticket te kopen, wat sowieso al de helft goedkoper is. Jongeren tot en met 25 jaar kunnen ook hun Gopass gebruiken.

Openbaarvervoersmaatschappij MIVB legt in Brussel extra bussen, trams en metro's in. Deze keer rijdt de MIVB niet gratis, maar betalen de reizigers het gewone tarief. Reizigers moeten er wel rekening mee houden dat verschillende tram- en busverbindingen onderbroken zullen zijn tijdens de mars.

De metro zal het minste hinder ondervinden.

Ilse Van de keere, Politie Brussel Hoofdstad Elsene

Verkeershinder

Tijdens de mars zal er sowieso verkeershinder zijn in Brussel. De Brusselse politie houdt de mensen via Twitter op de hoogte van de verkeerssituatie. "De mensen zullen de betoging kunnen volgen via een dynamische kaart. Dat is een kaart waarop de politie in realtime aanduidt waar de kop van de stoet en het einde van de stoet zich bevinden", zegt Ilse Van de keere van Politie Brussel Hoofdstad Elsene. "We duiden ook aan welke straten weer open zijn voor het verkeer."

"Mensen die zich in de stad willen verplaatsen en de betoging willen vermijden, nemen best het openbaar vervoer. De metro zal het minste hinder ondervinden", zegt ze. 

Bekijk de vooruitblik uit "Het Journaal" op de klimaatmars hier:

Video player inladen...

Meest gelezen