Lezing nieuwe sterrenkok Ottolenghi in minder dan tien minuten uitverkocht

Een lezing van de Brits-Israëlische sterrenkok Yotam Ottolenghi in de Gentse Vooruit is in een mum van tijd uitverkocht. In minder dan tien minuten waren de 700 tickets de deur uit en ook voor het daaropvolgende diner voor 200 mensen is er intussen een lange wachtlijst.

Na de hype rond Jamie Oliver is Ottolenghi de voorbije jaren de baas van de internationale kookboekhandel. Hij heeft al miljoenen kookboeken verkocht. Hij is bekend geworden als de man die met veel groenten kookt en die "sharing", waarbij de gasten het eten uit potten en pannen met elkaar delen, bekend en aantrekkelijk heeft gemaakt.

"Ottolenghi heeft lekker koken aantrekkelijk gemaakt door simpel te koken met veel groenten, grote schalen", zegt Olly Ceulenaere van restaurant Publiek, die 's avonds een van de gerechten van Ottolenghi zal klaarmaken voor de 200 gasten.

Ottolenghi komt uit het Midden-Oosten en dat is ook te merken in zijn gerechten. "De keuken van het Midden-Oosten omvatten zowel Mediterrane als Aziatische invloeden", zegt Ceulenaere. "Zo heeft hij sumak (een specerij met een citrussmaak) toegankelijk gemaakt, maar hij werkt ook met pijnboompitten".

Zijn boeken gaan als zoete broodjes de deur uit. Dat heeft volgens Ceulenaere vooral te maken met zijn toegankelijkheid, het niet te moeilijk maken en het is ook in de trend van deze tijd om gezond te koken.

Beluister hier het hele gesprek met Ceulenaere in "De wereld vandaag":

Meest gelezen