Schoenafdruk deur Joods Museum komt 100% overeen met schoenen Nemmouche: "Calvin Klein leverde maar 8 paar in ons land"

De schoenafdruk die de dader van de aanslag achterliet op de deur van het Joods Museum komt 100 procent overeen met de schoenen van Nemmouche. Méér nog: "In ons land leverde Calvin Klein maar acht paar van die schoenen", vertelde de expert. 

Op de camerabeelden van de aanslag op het Joods Museum is het heel duidelijk te zien: de dader trapt de deur in met zijn rechtervoet. Dat leverde de speurders ook een duidelijke voetafdruk op. Wat blijkt? Die voetafdruk stemt 100 procent overeen met de schoenen die hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche droeg tijdens zijn arrestatie. "In ons land leverde Calvin Klein slechts acht paar van die schoenen", vertelde de expert.

In ons land leverde Calvin Klein slechts acht paar van die schoenen

Expert op proces-Nemmouche

Hij vervolgde: Voor alle duidelijkheid, ook de zeven andere paren komen 100 procent overeen. "Maar de afdruk is afkomstig van dat model van Calvin Klein in maat 43." De vergelijkingen die speurders kunnen maken is indrukwekkend: elke kras van een halve millimeter op een schoenzool kunnen ze vergelijken met een afdruk.

Ook de DNA-sporen werden besproken. Volgens de advocaten van Nemmouche kan hij de dader niet zijn, omdat zijn DNA niet teruggevonden werd op de deur van het museum. Terwijl op camerabeelden te zien is hoe de dader de deur enkele keren aanraakt. Maar volgens een expert laat je niet altijd DNA achter wanneer je iets aanraakt.

En dan zijn er nog de opeisingsvideo's...

Vanmorgen is er ook druk gedebatteerd over de opeisingsvideo's. Maar liefst zeven video's waarin de aanslag op het Joods Museum opgeëist wordt zijn aangetroffen op de computer van Mehdi Nemmouche. Variërend in duur van enkele seconden tot een minuut. Op de video's is altijd min of meer hetzelfde te zien: de wapens die bij de aanslag gebruikt werden en de kleren die de dader droeg. Een voice-overstem zegt daarbij onder andere traag en dreigend: "Dit zijn de kleren en wapens die ik gebruikt heb voor de aanslag op het Joods Museum. (...) voor Allah tot aan de dood." In een andere video vervolgt de opeiser: ""Dit is nog maar het begin van een lange reeks aanslagen in Brussel. We zijn vastbesloten om deze stad in vuur en vlam te zetten."

Stem van de opeiser = stem van Nemmouche?

De theorie van de speurder is dat de stem op de video's overeenkomt met de stem van Nemmouche. Dat blijft theorie, want Nemmouche heeft tot nu toe altijd geweigerd om zijn stem te laten vergelijken met die van de opeiser. Dus moesten de experts de verhoren van Nemmouche gebruiken, die niet altijd van goede kwaliteit waren.

Tot nu. Want op het assisenproces vanmorgen heeft Nemmouche opnieuw het woord genomen. Op de vraag van de voorzitter of hij akkoord zou gaan met een vergelijking, antwoordde hij: "Ik wil dat doen, op voorwaarde dat het niet dezelfde tekst is of een tekst die sterk lijkt op de tekst van de opeisingsvideo's." Vervolgens wond hij zich erg op over de manier waarop men zijn stem wilde opnemen net na zijn arrestatie in Frankrijk. "Ik heb nooit geweigerd om een stemopname te laten doen. Maar men wilde dat ik een tekst zou voorlezen die bijna dezelfde was als die in de opeisingsvideo's. En dat wilde ik niet", zo klonk het geagiteerd. Een van de onderzoekers gaf daarop te kennen dat dat in orde was voor hem. 

Ik wil de stemtest doen, op voorwaarde dat het niet dezelfde tekst is of een tekst die sterk lijkt op de tekst van de opeisingsvideo's

Mehdi Nemmouche

Die verklaring is enigszins opvallend, want tot nu toe werkte Nemmouche nauwelijks mee. Enkele dagen geleden fulmineerde hij nog: "Wees geduldig, er komt een moment waarop ik uitleg zal geven, maar nu nog niet." Maar de advocaat van Nemmouche verklaarde dat zijn cliënt altijd al wilde meewerken met zo'n stemtest, zolang hij maar een andere tekst moet inspreken. "Anders kan je het effect opwekken dat je de dader of de opeiser bent, wat niet het geval is", zegt advocaat Sébastien Courtoy.

Op de vraag aan de expert of zo'n vergelijking überhaupt nog zin had, vijf jaar na de feiten, bevestigde die volmondig. "Vijftien of twintig jaar later zou dat geen zin meer hebben, want een stem verandert. Maar dit heeft zeker zin. Dan moet hij wel vrijwillig praten en zijn stem niet vervormen."

Vijftien of twintig jaar na de feiten zou dat geen zin meer hebben, want een stem verandert. Maar dit heeft zeker zin

Stemexpert

Op dit moment wordt besproken hoe de test praktisch zou verlopen. Mogelijk gebeurt dat dit weekend nog. Als dat volgende week gebeurt, moet het proces even stilliggen. "We kunnen geen zitting doen als de beklaagde afwezig is", aldus de voorzitter. De voorzitter heeft de vraag om de stemtest uit te voeren in beraad genomen.

Meest gelezen